Istra dobiva mini Las Vegas?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Skupina poslovnih ljudi iz Las Vegasa planira uložiti milijardu i pol dolara u projekt otvaranja World Las Vegasa, maloga grada zabave po uzoru na onaj veliki u SAD-u, na nekoj lokaciji u Hrvatskoj, pri cemu su najvece šanse da se to ostvari u Istri, receno je na današnjoj konferenciji za novinare americkih biznismena.

Grad zabave prostirao bi se na 100 hektara, od cega bi se 30 hektara odnosilo na objekte - tri veca hotela s 1500 ležajeva, veci broj poslovnih paviljona, kongresni centar za 50.000 ljudi, sportske objekte, restorane i barove, a takoder bi se izgradilo umjetno jezero i Aqua park na solarnu energiju.

Taj "mini Las Vegas" radio bi 365 dana godišnje, a zapošljavao bi 5.000 ljudi, velikom vecinom domacih, osim managementa koji bi došao iz SAD-a, najavio je Zoran Savicic, koji za sebe kaže da je "roden u Banja Luci, živi u Las Vegasu, a zaljubljen je u Istru".

Iako se još uvijek razmatraju potencijalne lokacije u Zadru i Dubrovniku, najvece šanse za tu investiciju ima Istra, ciji celnici Amerikancima obecavaju da ce im osigurati potrebnu dokumentaciju u roku mjesec dana. Grad zabave bio bi podignut na mjestu bivše cementare u Umagu ili u Balama, Vodnjanu ili Puli, rekao je Savicic.



Americki investitori, koji su svjesni da u Hrvatskoj poslovna ulaganja vrlo teško mogu proci bez politicke potpore, danas su razgovarali i dobili podršku od predsjednika Republike Ive Josipovica, sutra se sastaju s potpredsjednikom Vlade za investicije Domagojem Ivanom Miloševicem, a u cetvrtak ce ih primiti istarski župan Ivan Jakovcic. 

Ako dobiju zeleno svjetlo, izgradnja bi trebala poceti tijekom ove godine, a nadaju se završiti prije nego Hrvatska ude u EU. U konkurenciji su još bili Solun u Grckoj, Ohridsko jezero u Makedoniji, Budva u Crnoj Gori i Albanija, no izabrana je Hrvatska radi blizine Srednje i Zapadne Europe, razvijenog turizma i predivne obale, receno je na konferenciji.

Michael Jenkins, koji je glavni promotor projekta, istice kako ce Las Vegas brand omoguciti Hrvatskoj, kao prvoj europskoj zemlji u kojoj bi bio World Las Vegas, promociju domacih proizvoda i ljepota zajedno s najpoznatijim svjetskim brandovima, ali i svjetskim zvijezdama.

Las Vegas u Hrvatskoj promovirali bi poznati sportaši poput košarkaša Kobe Bryanta (zvijezda LA Lakersa), a gdje su celebrities tu su i paparazzi, što zajedno donosi Hrvatskoj dodatnu promociju u svijetu, kaže Jenkins.


Podijeli: Facebook Twiter