Istra dobiva 7 destinacijskih menadžment organizacija

Ilustracija (M. ANGELINI)
Ilustracija (M. ANGELINI)

Hrvatska bi umjesto sadašnje 21 županijske Turističke zajednice u budućnosti treba dobiti 10 regionalnih destinacijskih menadžment organizacija (DMO).

U Istri bi se pak 31 TZ trebao preoblikovati u 7 DMO-a na lokalnoj razini. DMO-e će dobiti Umag, Poreč, Vrsar, Rovinj, Pula, Labin te unutrašnja Istra. Riječ je zapravo o klasterima koji su i predviđeni master planom razvoja istarskog turizma koji je izrađen još prije deset godina.

Ovo rješenje reorganizacije sustava turističkih zajednica predstavio je na Forumu o DMO-ima Branko Bogunović iz konzultantske tvrtke Hortwath Consulting koja je bila zadužena od strane Ministarstva turizma da izradi rješenje reorganizacije koji će biti podloga za izradu novog zakona o turističkim zajednicama.

Uz Istru, u budućnosti bi trebali nastati i regionalni DMO-i Kvarnera, svih dalmatinskih županija koje bi se trebale promovirati pod jednim brendom, zatim DMO Like i Karlovca, Središnje Hrvatske, Slavonije te Zagreba.

A da je to nužno odraditi čim prije kako bi zakon mogao biti na snazi već početkom 2015. godine, istaknuo je resorni ministar turizma Darko Lorencin.

- Do kraja 2016. godine hrvatskom turizmu se neće ništa dogoditi, međutim ako do tada sve ostane kako je sada, moglo bi nam se dogoditi da do 2020. ne ostvarimo razinu potrošnje koju smo si zacrtali Strategijom razvoja hrvatskog turizma jer nećemo imati dovoljno adekvatnih turističkih proizvoda.

A Strategija do te godine predviđa povećanje smještajnih kapaciteta sedam do osam posto čime se neće moći postići zacrtana potrošnja što znači da bi povećanju potrošnje trebali pridonijeti proizvodi. A njih bi trebali razvijati DMO-i, kazao je Lorencin koji je odmah na početku foruma istakao da se nijedan TZ-neće ukidati.

Dodao je da je potreban jak razvoj regionalnih DMO-a zbog stvaranja raznolikosti turističke ponude jer bi svaka regija trebala razvijati svoje specifičnosti. (B. BAN)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD SRIJEDE.


Podijeli: Facebook Twiter