Istra dobila tri hotela s pet zvjezdica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Usprkos tome što su u odnosu na druge smještajne kapacitete ove turisticke sezone bilježili najveci minus u nocenjima, koji ce se znacajno odraziti i na prihode, hotelijeri nisu odustali od velikih ulaganja u svoje objekte, a taj ce se trend nastaviti i u 2010. godini. Prema podacima, koje su nam poslale najvece istarske hotelske kuce, osim Plave lagune iz Poreca i Maslinice iz Rapca, u 2009. godini u uredenje njihovih objekata uloženo je oko 430 milijuna kuna, s time da su se najvece investicije nastavile iz godine prije. I to ne racunajuci najvecu investiciju u hrvatskom turizmu - savudrijski hotelski kompleks s golf igralištem Adriatic hotel&golf resort, u koji je u zadnje dvije i pol godine investirano oko 210 milijuna eura.

Vecina hotelijera istaknula je da je dio investicija, predvidenih za ovu godinu ipak stopiran ili pak odgoden za sljedecu ili 2011. godinu. Neke su cak prebacene i za nekoliko godina, poput primjerice Valamarova projekta pretvaranja otoka Sv. Nikole u Porecu u luksuzno ljetovalište. Racionalizirali su svoj plan ulaganja i odradili samo ona neophodna za podizanje kvalitete, profitabilnosti i zadržavanja konkurentnosti.

Ovim ciklusom investicija Istra je dobila tri hotela s pet zvjezdica. Najjaci projekt zasigurno je Kempinski, koji je službeno svoja vrata otvorio krajem ljeta. U sklopu tog resorta, cija je gradnja pocela prije dvije i pol godine, uredeno je i prvo golf igralište s 18 rupa u Istri. Osim Kempinskog, s pet zvjezdica okrunio se i Maistrin luksuzni boutique hotel Monte Mulini, u koji je uloženo oko 200 milijuna kuna, te Istraturistov hotel Coral koji je taj status dobio u svibnju ove godine. U taj se hotel pocelo ulagati prošle godine, a u temeljito uredenje 244 sobe i šest luksuznih apartmana te obogacivanjem hotelske ponude konferencijskim i wellness sadržajima potrošeno je 85 milijuna kuna.

U pulskom Arenaturistu navode da su ove godine uložili oko 21 milijun kuna dijelom u hotele, a dijelom u podizanje kvalitete ponude u ugostiteljskim objektima. Od hotela kompletno je klimatiziran Holiday u Medulinu, dok je fitness studijem obogacena ponuda hotela Medulin. U Histriji je uredena taverna, a izgled su promijenili lobby i terasa. Uz to, prije sezone otvoren je novi restoran i lounge bar Ambrella na istoimenoj pulskoj plaži. U objekte Laguna Novigrada ove se godine nije investiralo.

Veca ulaganja sljedece godine ocekuju se u Puli i to na Arenaturistovim Histriji i Palmi. Oko 115 milijuna kuna stajat ce kompletno renoviranje hotela, koji ce nakon investicije podici kategoriju na cetiri zvjezdice. Novi izgled dobit ce svi smještajni kapaciteti, uredit ce se novi wellness centar, unutrašnji i vanjski bazen, restorani, a dovršit ce se i ulaganja u lobby i terase hotela. Oko 25 milijuna kuna planira se uložiti i u naselje Punta Verudela, Zlatne stijene te ugostiteljske objekte. (B. BAN)

Više citajte u tiskanom izdanju od ponedjeljka


Podijeli: Facebook Twiter