Istra dobila prvu redovnu avioliniju s Italijom

(N.LAZAREVIĆ)
(N.LAZAREVIĆ)

Tradicionalnim unakrsnim vatrogasnim šmrkovima i svečanom dobrodošlicom u subotu je oko 14 sati u pulskoj Zračnoj luci dočekan prvi putnički zrakoplov koji je redovnom direktnom aviolinijom povezao Istru i Italiju.

Poletio je iz Rima, s aerodroma Roma Fiumicino i dovezao 80-ak putnika iz Italije i drugih zemalja, a među njima najviše je bilo Španjolaca. Razumljivo kad je riječ o zrakoplovu španjolske niskotarifne aviokompanije Vueling koja će tijekom ovoljetne sezone jednom tjedno povezivati Rim i Pulu, i to subotom sve do 25. srpnja, a onda nedjeljom od 2. kolovoza do 6. rujna.

Četrdesetak putnika za Rim Dobrodošlicu prvim avioputnicima iz Rima poželjeli su direktor pulske Zračne luke Svemir Radmilo, saborski zastupnik talijanske nacionalne manjine Furio Radin i pročelnik Istarske županije te predsjednik Nadzornog odbora Zračne luke Valerio Drandić. Simboličnu crvenu vrpcu presjekao je kapetan zrakoplova, Francuz Jerome Amsalhem kojem je ovo prvi dolazak u Pulu i drugi u Hrvatsku.

Za putnike iz Rima zaplesali su folkloraši iz rakljanskog KUD-a Mate Balota, a bilo je tu i sokova i fritulica. Današnji je let bio malo skuplji, iz Rima za Pulu koštao je oko 120 eura, ali za srpanj cijene se kreću 33-34 eura, za sada, budući da niskotarifne kompanije kreću s malom cijenom a kako se popunjava linija, poskupljuje i karta. Istim zrakoplovom iz Pule za Rim, po cijeni od 40-ak eura, u 14.30 sati poletjelo je 40-ak putnika.

Za prvi let to je puno, kaže direktor pulske Zračne Luke Svemir Radmilo. - Vueling nije kompanija koja ulaže puno u marketing, većinom se pune preko interneta i okrenuti su mlađoj populaciji. Talijansko je tržište inače last minute, ne planiraju oni puno unaprijed. Interes pak naših putnika bio bi veći da su dva leta tjedno, jer sedam dana boravka u Rimu nije baš jeftino ako nemate rodbinu i prijatelje. Ljudi bi išli na vikend, produženi vikend. (D.PALIBRK)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD NEDJELJE
 


Podijeli: Facebook Twiter