Istra dobila prve kvalificirane proizvodace sira

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon završenog tecaja u trajanju od 126 nastavnih sati, 28 polaznika strucnog osposobljavanja za zanimanje mljekar-sirar na prigodnoj je svecanosti u pazinskom hotelu Lovac primilo diplome i tako postalo prvom generacijom kvalificiranih proizvodaca sira u Istarskoj županiji.
Ovaj je tecaj organizirala Udruga uzgajivaca istarske ovce "Istrijanka" u suradnji sa županijskim Odjelom za poljoprivredu (koji je pokrio i dio troškova) te Prirodoslovnom školom iz Karlovca, koja je certificirana za osposobljavanje za ovo zanimanje. Osim iz karlovacke škole, predavaci su bili i iz Zavoda za mljekarstvo pri zagrebackom Agronomskom fakultetu.
Tecaj je završilo 14 clanova "Istrijanke" koji se bave uzgojem iskljucivo istarske ovce, jedan uzgajivac koza, jedan koji na svome imanju ima i koze i krave te 12 uzgajivaca krava koji su ujedno i clanovi udruge "Mlikarica". Sa stecenim Uvjerenjem o osposobljenosti za zanimanje mljekar-sirar te ako imaju registrirane proizvodne objekte na svome obiteljskom gospodarstvu ili u sklopu svoga obrta, diplomanti ovoga tecaja stjecu pravnu osnovu za legalnu prodaju svojih proizvoda na tržištu.

 

 


Podijeli: Facebook Twiter