Istra dobila najbolje orace

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dvanaest oraca uz jednog sina pomagaca i barem pet puta vecu publiku sastalo se u petak na prvom županijskom prvenstvu u oranju. Dogodilo se to na cesti u blizini Višnjana pored velike njive gdje se nedavno održala žetva, a temperatura u zraku iznosila je subjektivnih pedeset stupnjeva. Buduci da kiša nije pala dva mjeseca, orace je cekao težak zadatak, no nekima je plug upao u med.

- On je doša sinoc zalivati, komentirali su nonici u šaljivom tonu za jednog natjecatelja, dok su drugi ustvrdili da "ki zna naštimat, njemu je dobar i traktor od 300 kun". Sudsku komisiju cinili su agronomi Alfred Jedrejcic, Eligio Bernobic i Dušan Uljancic.

Nakon cetiri sata oranja i hodanja po njivi uzduž i poprijeko s listom od dvanaest kriterija koji se vec 59 godina primjenjuju u cijelom svijetu, Istarska županija dobila je prve kandidate za državno prvenstvo u oranju - Klaudija Baldaša iz istoimenog sela kod Vižinade te Irvina Kocijancica iz Kaštelira.

- Nisam doša na natjecanje, nego za gušt i zato jer me zva prijatelj, izjavio je kasnije Baldaš, prvonagradeni u kategoriji plugova ravnjaka, a koji se oranjem bavi od malih nogu, te je tajne zanata naucio od oca. Tajne su usvojili i Ivan Pomažan te Robert Legovic sa svojim sinom, koji su bili drugi, odnosno treceplasirani.



Višnjan je, u skladu s pravilima natjecanja, ugostio i tri vlasnika premetaca, druge vrste pluga koji se zbog više cijene i drugacijih navika teže pronalazi u Istri. Irvin Kocijancic izorao je najljepše brazde i osvojio prvo mjesto, dok su Igor Ferenac i Ivan Štifanic, najmladi natjecatelj, bili drugi i treci.

Uz Marina Štefancica, najstarijeg natjecatelja koji se dovezao iz Raše iznenadivši organizatore, sve je povezivala želja za druženjem jer, kako je rekao natjecatelj Emil Štifanic: "Svi smo tu prijatelji do jednoga". Vecina sudionika družila se u hladu ili skrivala pod šeširom komentirajuci suho ljetno tlo.

Samo dva mjeseca ranije osnovana je Udruga oraca Istarske županije s predsjednikom Aldom Štifanicem na celu. Potonja želi educirati orace i sudjelovati na državnim natjecanjima. Uz Štifanicevu organizacijsku ruku i ustupanje njive kod Stancije Boškarin, pokrenuto je Županijsko prvenstvo.

A da sve bude po svjetskim kriterijima, pobrinuo se Darko Padro, strucni savjetnik za mehanizaciju, koji je sudjelovao u organiziranju svakog premijernog natjecanja u Hrvatskoj. (Napisala i snimila Marina DAMJAN)


Podijeli: Facebook Twiter