Istra dobila bespovratnih 6,68 milijuna kuna

Grad Pula dobio je znatna sredstva za uređenje plaže na Hidrobazi (D. MEMEDOVIĆ)
Grad Pula dobio je znatna sredstva za uređenje plaže na Hidrobazi (D. MEMEDOVIĆ)

Čak 54 projekta u vrijedna 20,81 milijuna kuna dobila su bespovratne potpore Ministarstva turizma iz Fonda za turizam. Riječ je o novcu koji se slijeva u Fond iz naknade za korištenje turističkog zemljišta, a u Istru se "vraća" 6,68 milijuna kuna kroz 12 projekata.

Najviše novaca, 1,5 milijun kuna ide Gradu Puli za uređenje plaže Hidrobaze, a 900 tisuća kuna Istarskoj županiji za uređenje turističko-ugostiteljskog centra kompetencija u Puli. Općina Medulin dobila je 800 tisuća kuna za Medulinske vjetrenjače, 650 tisuća ide Gradu Novigradu za plažu Rivarela, 600 tisuća Bujama za Parenzana friendly centar, 530 Gradu Umagu za plažu Villa Rita, 400 Općini Grožnjan za kamp-odmorište, 350 tisuća Gradu Buzetu za pustolovni park Buzet outdoor adventure, po 300 tisuća Istarskoj županiji za izradu tehničke dokumentacije za trasu Parenzane te Gradu Vodnjanu za centra Torcio, 200 tisuća Općini Ortalj za Park oprtaljskih vrtova te 150 tisuća Gradu Labinu za pješačko-biciklističku stazu.

- Cilj ovog programa je razvoj turističke infrastrukture i očuvanje turističke resursne osnove u svrhu jačanja konkurentnosti turizma. Područja financiranja su objekti javnih subjekata kojima se unaprjeđuje konkurentnost turističke destinacije razvojem različitih oblika turističke ponude kao što su kulturni, zdravstveni, poslovni i drugi oblici turizma te objekti devastirane kulturne i povijesne baštine, koji će se valorizirati kroz turizam kao objekti javne infrastrukture. Također, radi se i o resursima prirodne baštine (nenaseljeni otoci, jezera, vodopadi, kanjoni, špilje, močvare, zaštićena prirodna područja i dr.) koji se valoriziraju kroz turizam, pojašnjava ministar turizma Darko Lorencin.

Sredstva su namijenjena za izradu projektne dokumentacije, pripremu ostale natječajne dokumentacije koja nedostaje investicijskom projektu javne  turističke infrastrukture, a neophodna je za kandidiranje projekata za korištenje sredstava iz Strukturnih fondova Europske unije te za investicije u javnu infrastrukturu.

Predlagatelji projekata mogu biti gradovi i općine, županije, odnosno trgovačka društva u njihovom ili državnom vlasništvu, turističke zajednice, kao i javne ustanove nacionalnih parkova i parkova prirode. Ministarstvo sufinancira do 80 posto opravdanih i prihvatljivih troškova provedbe pojedinačnog programa ili projekta. (B. BAN)


Podijeli: Facebook Twiter