Istra dala presudan doprinos europeizaciji Hrvatske

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vladavina ljudskih prava, pravo na razlicitost, pravna država i slobodna ekonomija univerzalne su europske vrijednosti i vrijednosti zemalja clanica Europske unije, kazao je istarski župan Ivan Jakovcic na konferenciji za novinare održanoj u povodu obilježavanja Dana Europe i Dana pobjede nad fašizmom.

Naglasio je da je na današnji dan Schumanovom deklaracijom 1950. godine ekonomskim povezivanjem zajednice za celik došlo do formiranja današnje Europske unije, koja, po njegovim rijecima, predstavlja najzahtjevniji politicki mehanizam u svijetu.

- No Europska unija istovremeno je i ekonomski najefikasniji i najprosperitetniji dio zemaljske kugle. Razdoblje nakon Drugog svjetskog rata dalo je impresivne rezultate jer danas Europa živi u slobodi i miru i nema izgleda za nove ratove na europskom tlu. Istra i politika koja se odavde vodila je europeizaciji Hrvatske dala presudan doprinos. Poznato je da 90-ih godina o antifašizmu i ljudskim pravima nitko u Hrvatskoj nije smio govoriti, a o tome se cijelo vrijeme progovaralo upravo iz Istre, rekao je.

Jakovcic tvrdi da su se Istri dogadale osnovne vrijednosti Dana pobjede i Dana Europe, spomenuvši pritom donošenje Statuta Istarske županije i poštivanje nasljeda antifašisticke borbe. Istra, smatra, prednjaci i u europskom i regionalnom povezivanju što potvrduju odlicni odnosi s više desetina regija iz Europske unije, ali i van nje. Jakovcic je najavio da ce 23. svibnja sudjelovati na važnom sastanku u sjedištu Europske unije, rekavši da je moguce da Hrvatska upravo tada dobije jasan signal o završetku pregovora.

- Ako pregovori završe u lipnju, bio bi to velik iskorak i želim da se to cim prije dogodi da  bi Hrvatska što prije krenula u proceduru za punopravno clanstvo. Kao što 90-ih godina nije bilo popularno pricati o nekim temama, tako je i Europa kod jednog dijela sugradana jedna od najnepopularnijih tema. Medutim, nemamo alternativu i našim sugradanima šaljemo poruku da Hrvatska ne može ostati sama i izolirana te da mora postati clanicom EU-a. Daj bože da to bude cim prije, a sve ostalo je anakronizam povijesnog, ljudskog i civilizacijskog karaktera koji definitivno ne pripada ovoj zemlji i njenim gradanima, rekao je Jakovcic.

Po njegovim rijecima, demokratsko je pravo da se svatko izjašnjava kako želi, dodajuci da unatoc tome treba upozoriti na cinjenicu da su ekonomski, kulturni i svi ostali odnosi, pupcana veza Hrvatske sa zemljama i institucijama Unije.


Podijeli: Facebook Twiter