Istra četvrta po najvišoj stopi bolovanja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako smo zadnjih nekoliko godina iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) prenosili vijesti o padu stope bolovanja, sada stižu alarmantni podaci da broj bolovanja raste već drugu godinu zaredom, a da je takav trend nastavljen i u prvih šest mjeseci ove godine. Vele da se povećava broj dnevno bolesnih i broj dana bolovanja, te da rastu troškovi naknada za bolovanje, što značajno opterećuje zdravstveni proračun, te najavljuju strože kontrole.

HZZO javlja da je stopa bolovanja u 2014. godini iznosila 2,76; godinu kasnije 3,03, a u prvih šest mjeseci ove godine je 3,18. Naknade isplaćene za bolovanja u 2015. godini iznosile su 1,23 milijuna kuna, što je godišnji rast od 119 tisuća kuna. Prosječno, ove je godine dnevno na bolovanju 46.909 osoba, 6.914 više nego 2014. godine.

Dnevno u Istri na bolovanju 2.785 radnika

Stopa privremene nesposobnosti za rad raste i na području Istarske županije. Područna služba Pazin je 2015. godine i u prvih šest mjeseci 2016. na četvrtom mjestu, u odnosu na 16 područnih službi i četiri regionalna ureda, po najvišoj stopi privremene nesposobnosti za rad. U prvoj polovici ove godine stopa bolovanja iznosila je 3,32, dok je lani Područni ured HZZO-a u Pazinu zabilježio nešto nižu stopu od 3,18.

U prvih šest mjeseci ove godine dnevno je na bolovanju u Istri bilo 2.785 osiguranika; stotinu više nego je prošlogodišnji prosjek, a dosad su skupili 434.614 dana bolovanja. Ako se nastavi ovim tempom, do kraja godine moglo bi biti i 30-ak tisuća dana bolovanja više nego lani. Prošle godine u Istri je dnevno bolesnih bilo 2.686 osiguranika, koji su na bolovanju proveli ukupno 840.915 dana.

Najčešće dijagnoze i nadalje su bolesti dišnog sustava, čimbenici s utjecajem na zdravstveni status i kontakt sa zdravstvenim ustanovama, te bolesti mišićno-koštanog sustava i vezivnog tkiva, kažu iz HZZO-a koji, nažalost, nema podatke o tome u kojim su djelatnostima bolovanja najčešća.

- Ukupni troškovi za naknade za bolest i invaliditet u Hrvatskoj su u 2015. godini iznosili 1,232 milijarde kuna, a za prvih šest mjeseci ove godine su 675 milijuna kuna, vele iz HZZO-a te najavljuju kontrole i kažnjavanje obiteljskih liječnika radi suzbijanja bolovanja "na crno". (Duška PALIBRK)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter