Istra Cement do kamena bez koncesije?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Nismo krivi. Radimo sve u skladu sa zakonom", kratko je komentirao predsjednik Uprave pulske tvornice cementa Istra Cement Alfred Blažina nakon što je pulsko Opcinsko državno odvjetništvo jucer objavilo optužnicu protiv njega i tvrtke Istra Cement zbog, kako navode, protupravne eksploatacije rudnog blaga pri cemu je oštecen državni proracun za više od 1,8 milijuna kuna.

Neslužbeno doznajemo da je Istra Cement sirovinu iskopavao na podrucju kamenoloma Max na pulskoj Stoji, a u optužnici se Blažina tereti da je od 2005. do 2008. kao clan Uprave protivno Zakonu o rudarstvu i bez rudarske koncesije, s ciljem da za to trgovacko društvo pribavi znatnu materijalnu dobit, vadenjem iskopao mineralnu sirovinu za proizvodnju cementa u kolicini od 100.524 kubicnih metara, cime je Istra Cement na štetu državnog proracuna ostvario nepripadnu materijalnu dobit u visini od 1.817.473 kune.

Tvrtku i predsjednika Uprave se, medu ostalim, tereti da su eksploataciju rudnog blaga vršili na podrucju katastarskih cestica u vlasništvu RH. Iako nas je primio na razgovor, Blažina nije želio davati opširnije izjave, rekavši da ce se o svemu konzultirati s odvjetnicima, najavivši pritom i eventualno priopcenje medijima. Na pitanje ima li koncesiju za korištenje kamenoloma, rekao je da ce i to biti pojašnjeno u priopcenju te dodao "da zna kako je do optužnice došlo te da ih je sve to iznenadilo". Buduci da u optužnici nisu navedeni detalji, nema službene potvrde o tome na koji je nacin tvrtka konkretno kršila zakon.



No, kako doznajemo, upravo je Republika Hrvatska u zemljišnim knjigama navedena kao vlasnik više od polovice parcela u kamenolomu, dok je Istra Cement upisan kao vlasnik ostatka parcela. Buduci da se u optužnici navodi da Blažina nije imao rudarsku koncesiju, može se zakljuciti da je tvrtka vadila kamen koji je zapravo bio vlasništvo Republike Hrvatske. Naime, po Zakonu o rudarstvu, koncesija je nužna, a da bi se uopce predao zahtjev za njezino izdavanje, tražitelj mora imati dokaz o pravu raspolaganja lokalitetom ili u obliku dokaza vlasništva ili prava služnosti ili na neki drugi nacin.

Nakon razgovora s Blažinom, u krugu cementare pokušali smo nešto više doznati i od djelatnika. O optužnici nisu imali informaciju, dodajuci da je vecina radnika, osim nekih izuzetaka, zadovoljna radom u cementari te da je ovaj slucaj stvar Uprave, a ne njih, isticuci da su im place redovite.(D. BAŠIC-PALKOVIC)

VIŠE MOŽETE PROCITATI U TISKANOM IZDANJU OD SRIJEDE.

 


Podijeli: Facebook Twiter