Istra će ubuduće imati samo jedan vodovod

Pitka će voda uskoro postati strateški proizvod (Arhiva GI)
Pitka će voda uskoro postati strateški proizvod (Arhiva GI)

U sjeni referenduma o braku i skupljanju potpisa za tzv. referendum o ćirilici Vlada radi na, kako kažu, racionalizaciji sustava vodoopskrbe iza koje se, smatraju mnogi, krije moguća privatizacija. Takvu mogućnost, doduše, ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina posljednjih dana u medijima oštro odbacuje. U Hrvatskoj danas djeluje 160 komunalnih poduzeća koja se bave vodoopskrbom i odvodnjom, a prema odluci ministra, ostat će ih samo 20, dok će se 140 vodovodnih poduzeća u gradovima i općinama ukinuti.

U Istri se vodoopskrbom bave Istarski vodovod Buzet, Vodovod Labin i Vodovod Pula. Jakovina svoju odluku obrazlaže prevelikim brojem komunalnih poduzeća koja pružaju usluge vodoopskrbe i odvodnje. To je, kaže, prevelik broj u odnosu na površinu, broj stanovnika i korisnika. Po njemu, to dovodi do neefikasnosti u pripremi i provedbi razvojnih projekata, do velikih gubitaka i loše usluge u nekim dijelovima zemlje. Uvođenje novog vodovodnog sustava važno je i za privlačenje novca iz europskih fondova, pojašnjava Jakovina.

U mnogim je krajevima Hrvatske ova odluka ministra Jakovine izazvala negodovanje i bojazan od privatizacije vodoopskrbe. Premijer Zoran Milanović na sve to odgovara da nema privatizacije Hrvatskih voda, koje bi trebale preuzeti patronat nad svih budućih 20 vodovoda u Hrvatskoj. Jakovina tvrdi da šume, zemljište i vode ostaju nacionalno bogatstvo i niječe njihovu prodaju i privatizaciju. Njegovom odlukom, kaže, vodna infrastruktura, koja je u vlasništvu jedinica lokalne samouprave, ne prenosi se na Hrvatske vode koje ni ubuduće, kao što to ne čine sada, neće nikome isporučivati vodu. Zadatak Hrvatskih voda bit će, kaže ministar, da s 20-ak objedinjenih vodokomunalnih poduzeća brže i efikasnije realiziraju projekte iz EU-fondova. (M. RIMANIĆ)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter