Istra će u proračunu za 2014. proći skromno

Istarski ipsilon - najveći istarski trošak u 2014. (M. MIJOŠEK)
Istarski ipsilon - najveći istarski trošak u 2014. (M. MIJOŠEK)

Istarska će županija u planiranom državnom proračunu za 2014. godinu proći skromno. Središnja država investirat će u infrastrukturne projekte koji su već godinama u izgradnji, financirat će se rad pulskog sveučilišta, a u proračunske rashode vraćena su i sredstva za izradu dokumentacije izgradnje Opće bolnice Pula. Od novih, javnosti zanimljivih investicija, ističe se samo sportska dvorana u Vrsaru vrijedna gotovo pet milijuna kuna.

Prije parlamentarne rasprave o državnom proračunu za sljedeću godinu, Hrvatski sabor razmotrio je i rebalans proračuna za 2013. godinu. Tim rebalansom "otpalo" je oko 14 milijuna kuna državnih troškova u Istarskoj županiji. Točnije, smanjena su predviđena sredstva za izgradnju županijskog centra za gospodarenje otpadom Kaštijun s 54 na 40 milijuna kuna.

Prvobitnim planom državnog proračuna za 2013 godinu, Istri je pripadalo 139 milijuna kuna, prvim je rebalansom taj iznos smanjen na 130 milijuna kuna, dok je drugi rebalans sredstva smanjio na 117 milijuna kuna. Riječ je proračunu bez troškova po ugovoru o koncesiji s tvrtkom Bina-Istra, koji ove godine stoje 84 milijuna kuna.

U prijedlogu proračuna za 2014. godinu najveći istarski trošak je za koncesiju Bina-Istre, te iznosi 210 milijuna kuna. Svi ostali proračunski troškovi iznose 78 milijuna i 69 tisuća kuna. (D. GRAKALIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter