Istra će ove godine trebati više sezonaca

(D.ŠTIFANIĆ)
(D.ŠTIFANIĆ)

Sudeći prema aktualnim oglasima za zapošljavanje, putem kojih su se već počeli tražiti radnici-sezonci, nezaposlenost bi uskoro trebala početi padati. Kako vele iz pulskog Zavoda za zapošljavanje posredovanje pri sezonskom zapošljavanju jedna je od značajnijih aktivnosti Zavoda, posebice na činjenicu da sezonsko zapošljavanje raste iz godine u godinu, pa je tako u 2014. godini zabilježen izrazito velik broj zapošljavanja osoba s evidencije Zavoda kao i najveći broj prijavljenih potreba za sezonskim radnicima. Lani je tako putem Zavoda na području Hrvatske traženo 24.252 radnika, a zaposleno njih 40.337 radnika. U siječnju 2015. traženo je 2.406 radnika, a zaposleno njih 257.

- Tijekom studenog i prosinca započela je priprema za nadolazeću turističku sezonu 2015., a koja se aktivno nastavila i tijekom siječnja i veljače. Organizirani su redoviti sastanci i posjeti većih hotelsko-turističkih poduzeća i područnih ureda u unutrašnjosti radi odabira sezonskih radnika koji su spremni na privremeno preseljenje radi zaposlenja. Tako su poslodavci s područja Jadranskog primorja najčešće obilazili područne urede kao što je Osijek, Virovitica, Bjelovar, Slavonski Brod, vele sa Zavoda.

Od predstojnice pulskog područnog ureda Zavoda za zapošljavanje Tanje Lorencin Matić doznajemo da podatke o sezonskim potrebama još uvijek prikupljaju. No, već prema prvim podacima koje trenutno imaju izgleda da će potrebe za sezonskim radnicima biti nešto veće no lani.

- Bitno je naglasiti da će se značajan broj njih pokriti s već postojećim "stalnim sezoncima". Tu mislim i na one kojima mi kroz zimu plaćamo produženo mirovinsko osiguranje i novčanu pomoć, ali i one koji nemaju ugovorom osiguran posao za sljedeću sezonu ali je gotovo sto posto sigurno da će ih poslodavac ponovno zvati, navodi Lorencin Matić. Dodaje da je njihov ured od konca lanjske sezone ugovorio gotovo 750 "stalnih sezonaca" koji imaju ugovorom osiguran posao i za sezonu 2015. Oni tako nisu na evidenciji HZZ-a, mada im plaćaju produženo mirovinsko osiguranje i dobivaju novčanu pomoć. (Borka PETROVIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU
 


Podijeli: Facebook Twiter