Istra će 2020. imati konkurentnu radnu snagu

Sajam poslova (Arhiva)
Sajam poslova (Arhiva)

Nakon provedenog savjetovanja sa zainteresiranom javnošću, Skupština Vijeća tržišta rada Istarske županije usvojila je konačan nacrt Strategije razvoja ljudskih potencijala Istarske županije 2016.-2020. Glavni cilj Strategije je da se do 2020. godine u Istarskoj županiji značajnije unaprijede fleksibilnost, kompetencije i zapošljivost radne snage. Dakle, da stanovnici budu zadovoljni mogućnostima obrazovanja, rada i zapošljavanja, te da redovni programi i programi cjeloživotnog obrazovanja postanu prilagođeni potrebama istarskog gospodarstva.

Dobar temelj

- Izrada i donošenje Strategije predstavlja zapravo definiranje politike razvoja ljudskih potencijala Istre, nakon čega predstoji odgovoran i složen proces njene provedbe. Dosadašnja sinergijska suradnja svih dionika tržišta rada na području županije predstavlja dobar temelj za uspješnu provedbu postavljenih ciljeva i mjera Strategije na dobrobit svih građana i gospodarstva Istarske županije, navodi istarski župan Valter Flego u uvodu dokumenta.   

Nakon opsežne i precizne analize trenutnog stanja svih segmenata društva u Istri; od demografije, obrazovanja, civilnog sektora, do gospodarskog stanja i potencijala, Strategija na kraju donosi optimistična predviđanja razvoja ljudskih potencijala do 2020. godine. Primjerice, do tada bi ukupna zaposlenost trebala porasti za 10 posto, a za toliko bi trebao porasti i udio zaposlenih žena.

Udio zaposlenih osoba s invaliditetom i mladih trebao bi porasti za 20 posto, a toliki je i "migracijski saldo". Uspješnost zapošljavanja po završenom osposobljavanju također će se povećati za 20 posto, a broj programa i polaznika programa cjeloživotnog učenja povećat će se za 30 posto. Uspješnost poslovanja poduzetnika povećat će se za 10, a broj učenika i studenata i sati naukovanja u tvrtkama za 20 posto. U istom razdoblju broj novih poduzetnika i obrtnika povećat će se za 10, a broj novih društvenih poduzetnika za 20 posto.

U suradnji s EU-om

Vijeće tržišta rada Istarske županije, koje je usvojilo Strategiju razvoja ljudskih potencijala 2016.-2020., čine predstavnici 36 organizacija iz javnog, civilnog i poslovnog sektora, koji su kroz nekoliko mjeseci aktivno surađivali u procesu izrade Strategije i u definiranju potreba, ciljeva i mjera za razvoj ljudskih potencijala. Vizija ove Strategije temelji se na zaključcima provedenih analiza i glasi: "Istarska županija će 2020. godine imati konkurentnu radnu snagu, sposobnu fleksibilno odgovoriti zahtjevima tržišta rada".

Strategija je izrađena u sklopu europskog projekta Raising employment in Istria - REI, kojeg provodi Upravni odjel za gospodarstvo Istarske županije, a financiran je iz Europskog socijalnog fonda. Ukupna vrijednost projekta je 38.423,70 eura, od čega EU financira 78,07 posto. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter