Istra bogatija za 30 majstora


U Obrtničkoj komori Istarske županije u Puli danas su svečano dodijeljene majstorske diplome kandidatima koji su ispite položili u zimskom roku 2012. godine. Najviši stupanj obrazovanja za obrtnička zanimanja steklo je tako 30 osoba, među kojima su najbrojniji majstori frizeri, elektroinstalateri, automehaničari, zatim graditelji brodova, vodoinstalateri i instalateri grijanja i klimatizacije, soboslikari, slastičari, stolari te po jedan zidar, mesar, kovač i kuhar.

- Majstorska zvanja su vrlo cijenjena u Hrvatskoj i u Europi, a stječu se polaganjem majstorskog ispita. Stjecanjem majstorske diplome omogućuje se samostalno obavljanje obrtničkih djelatnosti, vođenje obrta i daljnje napredovanje u struci i ovime postajete član velike zajednice hrvatskih obrtnika, kazao je predsjednik županijske komore Mario Paliska.

U Hrvatskoj je dosad majstorsko zvanje steklo 12.949 osoba, a majstorski ispiti u Obrtničkoj komori održavaju se već 16 godina. Istra je tako postala bogatija za 30 majstora, a to su Ratko Veljanovski, Miljenko Gojtan, Elio Poropat, Neven Beletić, Mario Pintarić, Marin Šarin, Mauro Širol, Franko Luk, Vilim Banović, Ana Kevrić, Petra Pilat, Suzana Milošević, Helena Bulešić, Ana Brljafa, Dragana Prispilović, Biserka Udovičić, Sandra Ošo, Toni Jelenić, Ivan Božac, Robert Cimirotić, Dalibor Mladenić, Ivan Šarac, Mladen Bukara, Ivan Dominis, Matija Pošta, Sanjin Prodan i Alen Prodan.

- Sada ću moći preuzeti obrt od oca koji odlazi u mirovinu i time nastaviti obiteljsku tradiciju. Obrtničko zanimanje nije lako, ali nekako se izađe na kraj, primjećujem da se u zadnje vrijeme situacija popravlja, kazao je Mauro Širol, koji kao elektroinstalater radi već devet godina, a sada je postao i majstorom ovog zanimanja. (Napisala i snimila M. JERIN)


Podijeli: Facebook Twiter