Istra bira medu 26 listi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Biraci u osmoj izbornoj jedinici suocit ce se, izgleda, s rekordnim brojem izbornih lista na glasackom listicu koji ce zaokruživati u nedjelju, 4. prosinca. Iako Državno izborno povjerenstvo još nije verificiralo i objavilo kandidacijske liste za parlamentarne izbore, doznaje se da ce biraci Istre i Primorja moci svoj glas dati nekoj od cak 26 stranackih, koalicijskih ili nezavisnih izbornih lista.

Budu li sve liste prihvacene u DIP-u, bit ce to rekord po broju lista u ovoj izbornoj jedinici, jer je na prošlim izborima predano dvije liste manje. Uz poznate, parlamentarne stranke, te one koje djeluju na lokalnom nivou, na izbore za Hrvatski sabor izaci ce i posve nepoznate, male stranke, odnosno nezavisne liste koje, zapravo, predstavljaju demokratski politicki folklor u svakom izbornom ciklusu.

Sve parlamentarne stranke izaci ce na izbore u osmoj izbornoj jedinici. Uz Kukuriku koaliciju, koju cine SDP, HNS, IDS i HSU, na izbore sa samostalnom listom izlaze HDZ, HSP i Hrvatski laburisti. Koalicijski nastup ima HSS, koji u ovoj izbornoj jedinici izlazi na birališta sa Zelenom strankom i novoformiranom Strankom penzionera.

Od bivših parlamentarnih stranaka, u Istri ce samostalno na izbore izaci HSLS. Lista dr. Ljube Jurcica, sastavljena u koaliciji s PGS-om, Blokom umirovljenici zajedno i Hrvatskom radnickom strankom takoder ce biti na listicu u Osmoj izbornoj jedinici, a ankete pokazuju da ima izgleda za uspjeh.

Ispod izbornog praga istraživanja su detektirala stranku Ladonja, te Neovisnu listu don Ivana Grubišica, koje bilježe oko tri posto glasova. Od lokalnih stranaka koje imaju vijecnike u opcinama, gradovima i županijskog skupštini, treba spomenutu Zelenu stranku - Zelenu alterantivu - Zelene, koji se ponovno kandidiraju za Sabor. Tu je i Zelena lista, te, medu iole poznatijim stranackim imenima, Hrvatski rast-Hrast, SRP, Savez za promjene Ivana Pernara, HSP "Ante Starcevic", Akcija za bolju Hrvatsku generala Željka Sacica i koalicija Akcija mladih-Lista za Rijeku-Stranka umirovljenika. (D. G.)


Podijeli: Facebook Twiter