Istra bi mogla zarađivati od aktivnog turizma

Biciklistička trasa Parenzane vrlo je atraktivna turistima (G. ŠEBELIĆ/CROPIX)
Biciklistička trasa Parenzane vrlo je atraktivna turistima (G. ŠEBELIĆ/CROPIX)

Istra je prelijepa i ima odlične mogućnosti za razvoj aktivnog odmora, stoga je namjeravam uvrstiti u program svoje agencije koja od 1994. prodaje turističke aranžmane na području Sjeverne Amerike, rekla nam je Kanađanka Trish Sare, osnivačica i direktorica kanadskog organizatora putovanja BikeHike Adventures koja je proteklih nekoliko dana provela u Umagu. Ondje se, naime, održala prva međunarodna poslovna burza za 30-ak predstavnika turističkih agencija i organizatora putovanja iz Hrvatske, Slovenije, Slovačke, Njemačke i drugih zemalja koji se bave prodajom putovanja za avanturiste, odnosno turiste željne aktivnog odmora u Istri.

Sare je ovo prvi posjet Istri, a hrvatske programe, posebice Dubrovnik, prodaje već osam godina. Kako je u Istru s tršćanskog aerodroma Parenzanom stigla na biciklu, i sama se uvjerila u mogućnosti koje Poluotok ima u pogledu aktivnog turizma.

Budući da je ostala ugodno iznenađena zatečenim, veli da će svojim gostima iz Kanade početi nuditi i programe pješačenja i bicikliranja Istrom u kombinaciji sa slovenskim programima. Da bi Istra zbog svog povoljnog položaja, ali i ugodne klime te odličnih lokanih cesta mogla konkurirati poznatoj Mallorci ili čak Kanarima u pogledu privlačenja turista biciklista, smatra predsjednik Slovenske biciklističke mreže Matej Obu.

- Više sam se puta vozio biciklom kroz Istru i imate savršene staze. Međutim, današnji gost hoće više. Osim prirodnih staza, želi i neke novoizgrađene te zanimljive instalacije na stazama čega nema niti u Hrvatskoj, niti u Sloveniji. Na tome bi Istra trebala još poraditi kako bi bila konkuretnija jednoj Austriji ili Njemačkoj koje iznimno ulažu u ovaj vid turizma, ali im se to i višestruko vraća, tvrdi Obu. Navodi da se, primjerice, na poznatoj dravskoj biciklističkoj stazi u Austriji, koja je dugačka 366 kilometara, dnevno vozi od sedam do 10 tisuća gostiju, te da je zato samo prošle godine 30-ak hotela i ugostiteljskih objekata uz ovu riječnu stazu zaradilo nevjerojatnih četiri milijuna eura. (Piše Barbara BAN)

VIŠE O OVOJ TEMI ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.

 

 

 

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter