Istra bez granica: Županijske pripreme za ulazak u EU

(M. V. I.)
(M. V. I.)

Istarska županija svečano će obilježiti ulazak Hrvatske u Europsku uniju: uz slogan "Istra bez granica" turisti će već u nedjelju, 30. lipnja, plakatima ispisanim na 24 jezika biti dočekani na graničnim prijelazima Kaštel, Plovanija i Požane te na pulskom aerodromu, najavio je na današnjoj konferenciji za novinare županijski pročelnik za međunarodnu suradnju Oriano Otočan.

- Ulaskom u EU na simbolički način nestaje granica između RH i Slovenije, kao što je od 2004. do danas nestala u simboličkom smislu granica između Slovenije i Italije. Istra u pravom smislu ostaje bez granica, odnosno ispunjava se sama ideja EU-a: slobodan protok ljudi, robe i kapitala. To će pogodovati i istarskom turizmu jer većina turista dolazi iz zemalja EU-a. Sigurno će biti i povoljnija klima za strana ulaganja, veće mogućnosti i veće tržište za gospodarstvenike, bolji uvjeti studiranja u drugim zemljama Unije, kao i brojne druge pogodnosti, kazao je Otočan.

U sklopu bogatog programa 30. lipnja u Novigradu održat će se Europska noć, a u njoj kulinarski show "Friuli Venezia Giulia i Istra za stolom". Prvog srpnja u 19 sati u pulskom Domu hrvatskih branitelja održat će se Svečana akademija IŽ-a na kojoj će govoriti župan Valter Flego i predsjednik Županijske skupštine Valter Drandić. Prije toga, u 18.30, na istome mjestu otvorit će se izložba realiziranih europskih projekata i međunarodnih inicijativa IŽ-a.

Istoga dana u 11 sati na prijelazu Plovanija susrest će se predstavnici pograničnih općina i gradova te gospodarskih institucija IŽ-a i Slovenije, kada je najavljeno i potpisivanje sporazuma o suradnji županijske i slovenskih obrtničkih komora. Njime će se ovdašnjim poduzetnicima olakšati poslovanje u Sloveniji, ali i slovenskim poduzetnicima u Istri, kazao je tajnik Obrtničke komore Istarske županije Eros Sorić. S druge pak strane, dodao je, treba računati na nove izazove koje donosi konkurencija na zahtjevnom europskom tržištu. No, kako je rekao, ne treba strahovati od jake konkurencije jer čitav proces prilagodbe traje već duže vrijeme tako da nakon 1. srpnja neće doći do drastičnih promjena, kako što mnogi očekuju.

Posljednjeg dana proslave, u srijedu, 3. srpnja u Bruxellesu bit će prijem za uzvanike IŽ-a, regija Friuli-Venezia Giulia, Koruške, i Sarajevskog kantona.

Točno u ponoć s 30. lipnja na 1. srpnja na području Policijske uprave istarske podignut će se zastave i postaviti ploče EU-a. Središnja proslava na području ove policijske uprave počet će na graničnom prijelazu Kaštel u 23.45 sati, gdje će načelnik PU istarske Dragutina Cestar otkriti ploču EU-a. Na svečanost su pozvani predstavnici Policijske uprave Koper te čelnici lokalne uprave i samouprave. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter