Istra: Bakterije u 44 uzorka kolača i sladoleda

Ilustracija (J. PREKALJ)
Ilustracija (J. PREKALJ)

Zavod za javno zdravstvo Istarske županije već treću godinu za redom provodi program ispitivanja hrane, materijala i predmeta koji dolaze u neposredan dodir s hranom te predmeta široke potrošnje, a financira ga Istarska županija. Provodi se na području svih deset istarskih gradova. 

Kako je pojasnila inženjerka Nives Brečević, voditeljica Odjela za kontrolu namirnica i predmeta opće uporabe, zaposlenici Zavoda pohode velike i male prodavaonice, slastičarnice, tržnice, štandove voća i povrća te kao obični potrošači nasumice odabiru i kupuju proizvode kojima potom u laboratoriju Zavoda kontroliraju kemijsku i mikrobiološku ispravnost te posjedovanje i točnost deklaracije.

Tijekom prošle godine ispitivana je ispravnost jaja, meda, voća i povrća te proizvoda od voća i povrća, potom žitarica i brašna, osvježavajućih bezalkoholnih napitaka, keksa i trajnih kolača, kolača iz slastičarnica, kuhinjske soli, sladoleda, gotovih jela poput   mesa i lazanja koja se prodaju na gastro-odjelima u marketima te u fast foodovima. Uzorkovana je i pržena kava, čaj, čokolada te instant vitaminski napici koji se rijede u vodi.

Od ukupno analizirana i nasumice odabrana 434 uzorka hrane i predmeta široke potrošnje, njih desetak posto ili točnije 44 nije bilo ispravno. Mikrobiološki su ispitana 382 uzorka hrane, od čega 120 uzoraka kolača, 150 uzoraka sladoleda te 42 uzorka gotovih jela, a od toga je najveći broj neispravnih uzoraka bio u kolačima i sladoledima. Neispravno je bilo 28 kolača, 12 sladoleda te četiri vrste gotovih jela, odnosno 11,2 posto ako računamo samo uzorke hrane.

"Najčešće je bila riječ o bakteriološkoj neispravnosti, a u jednom uzorku sladoleda dokazan je stafilokok. Namirnice su sadržavale povećan broj enterobakterija koje ukazuju na nehigijenski status", rekla je Brečević. (piše V. KAPELOTO)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter