Istra 1961 - za kraj sezone remi s Lokomotivom


Remi za kraj, emotivan kraj jedne prekrasne sezone pulskog prvoligaša. Povijesna sezona ispraćena burnim aplauzom solidno ispunjenih tribina zaključena je 11. remijem u 33. kolu. Šestoplasirana Istra 1961 najbolju sezonu u povijesti zaključila je remijem s drugoplasiranom Lokomotivom (1:1) sakupivši 44 boda na kraju prvenstva. Završni susret sezone bio je prepun emocija zbog uspjeha kluba, ali i najavljenih odlazaka brojnih igrača ove momčadi "zeleno-žutih". U takvom raspoloženju nije mogao izostati pogodak jednog od njih, a zabio je tko drugi doli najbolji strijelac - Goran Roce.

Ipak, radost pobjede Puljanima je uskratio još jedan bivši suigrač, Mathias Chago.

Kako su krenuli pulski igrači u susret teško bi netko neupućen shvatio da se radi o susretu bez rezultatskog imperativa. Očito su "zeleno-žuti" odlučili uz feštu oko stadiona ponuditi svojim vjernim gledateljima i zadovoljstvo u uživanju u dobroj igri. Pravi primjer takvog pristupa viđen je u 6. minuti, kad je Roce požrtvovnim startom uz out-liniju osvojio loptu, iako je ovo bio možda i posljednji nastup najboljeg pulskog strijelca ove sezone. Usprkos tome prvih 20 minuta susreta proteklo je u igri na sredini terena. Puljani su u nekoliko navrata mogli, prvenstveno Križman i Woon, doći u situaciju da zaprijete Picaku, ali nije bilo preciznosti u završnici, dok su čvrsti gosti bilježili tek udarac Šituma.

Na prvi pokušaj Puljana trebalo je sačekati do 22. minute, kad je Istra 1961 reprizirala akciju kod pobjedničkog gola protiv Rijeke, samo što je na ubačaj Horvata Prelčec odapeo u Picaka. Trebalo je potom sačekati gotovo deset minuta igre na sredini terena prije nego je Križman izmamio aplauze za pokušaj, a Picak za obranu.

Idući aplauz izmamio je super borbeni Blagojević, koji je jurio trojicu igrača prije nego je osvojio loptu, ali je sudac dosudio prekršaj, što je izazvalo revolt na tribinama.

U nastavak su gosti ušli s dvije izmjene, a Puljani igrajući u dvije brzine više. U osam minuta drugog dijela gledatelji su vidjeli pravu kanonadu na gol odličnog Picaka. Seriju udaraca pulskih igrača otvorio je Blagojević, a potom su njegov primjer slijedili Havojić i Križman, da bi potom na tribinama duhove uzbudio sudac Marić. Prvo jer nije dosudio penal nakon što je Samateha lopta pogodila u ruku, a potom jer je prekršaj na Križmanu na rubu kaznenog prostora vratio dobrih pet metara.

No, nije pomoglo. Loptu je namjestio Goran Roce i tribine su "eksplodirale". Ljevica stasitog Žminjca nije Picaku ostavila nadu - lopta se zakoprcala u mreži. Svojim 11. golom sezone Roce se na najbolji način oprostio od navijača. Potez velemajstora zavrijedio je aplauz na otvorenoj sceni. Zasluženo vodstvo Puljana koji su osokoljeni jurnuli u nastavak. Bodreni podrškom s tribina krenuli su razigrani Havojić i Obšivač po drugi gol, ali neuspješno, a onda je Prelčec na pladnju ponudio gol-priliku Križmanu, no Picak je obranio oba pokušaja iz neposredne blizine.

Šteta, jer mogli su razigrani Puljani povisiti. Kazna je ubrzo stigla. Sjajni Kramarić prošao je, praćen trojicom Puljana, lijevom stranom i onda poslužio Chagu, a bivši pulski igrač nije imao milosti i poslao "zeleno-žute" na centar. Nakon izjednačenja oba su suparnika krenula po pobjedu. Ponudio je zato 12 minuta prije kraja Pamić svom napadačkom tandemu priliku da ih publika pozdravi. Posebno je veliki aplauz, uz standing ovation, zaradio strijelac Roce, koji je to vidljivo emotivno doživio uzvraćajući aplauzom. Dvije minute prije kraja Chago je uzvratio sjajnom asistencijom Kramariću iza pulske obrane, ali je Ježina dobio ogled "oči u oči" s gostujućim napadačem. U posljednjoj minuti Ježina je sjajnom reakcijom zaustavio i udarac Antolića pokazavši da je s pravom pulska jedinica. (Roberto CAR, snimio D. MEMEDOVIĆ)

Susret 33. kola Prve HNL: Istra 1961 - Lokomotiva 1:1. Gradski stadion "Aldo Drosina". Gledatelja: 3.000. Sudac: Bruno Marić (Daruvar). Pomoćnici: Križarić (Čakovec), Fegeš (Nedelišće). Strijelci: 1:0 Roce (58'), 1:1 Chago (72').

ISTRA 1961: Ježina, Horvat (od 80. Zgrablić), Budicin, Obšivač, Woon, Blagojević, Hadžić, Havojić, Prelčec, Križman (od 78. Ottochian), Roce (od 78. Bačelić Grgić).

LOKOMOTIVA: Picak, Samateh (od 61. Pjaca), Mesarić, Puljić, Musa, Mrzljak (od 46. Boras), Maleš, Chago, Peko (od 46. Antolić), Šitum, Kramarić.

Zeleno-žuta noć

U prepoznatljivim zeleno-žutim dresovima uveseljavali su uoči današnjeg susreta s bine postavljene na parkiralištu ispod zapadne tribine Vesna Nežić Ružić i Anelidi navijače koji su ranije od uobičajenog stizali na "Drosinu". Uz poneko piće i glazbu dio gledatelja koji se potom našao na tribinama "pulske bombonijere" došao je proslaviti najveći uspjeh u povijesti pulskog prvoligaškog nogometa, osvajanje šestog mjesta.

Pulski gradonačelnik Boris Miletić sa suradnicima, kandidat za župana Valter Flego te predsjednik Istre 1961 Mihail Ščeglov i ostali članovi uprave došli su također malo uživati u atmosferi uoči susreta za koji je malo tko tijekom sezone mogao i pomisliti da neće odlučivati ni o čemu.

No, bila je to tek uvertira u ono što je uslijedilo nakon susreta, uz bend Night Express. Tada su trener Igor Pamić i gradonačelnik Boris Miletić postali aktivni sudionici zabave tijekom koje su predstavljeni svi igrači pulskog prvoligaša. (R. CAR)

Rezultati ostalih utakmica 33. kola

Osijek - Cibalia 1:0, Inter - Slaven Belupo 2:0, Zadar - Split 2:2, Dinamo - Hajduk 3:1, Zagreb - Rijeka 1:4. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter