Istra 1961: Stižu napadači iz Brazila i Koreje

Goran Roce i Hrvoje Milić postigli su polovicu proljetnih golova "zeleno-žutih" (M. ANGELINI)
Goran Roce i Hrvoje Milić postigli su polovicu proljetnih golova "zeleno-žutih" (M. ANGELINI)

"Kraljevstvo za konja!" vikao je, navodno, engleski kralj Richard III neposredno pred smrt. "Kraljevstvo za napadača!", mogla bi biti idealna suvremena kovanica predsjednika i trenera nogometnih klubova.

Nije čudno da je novi hit na svjetskoj nogometnoj sceni, Monaco, prvo kupio napadača - Falcaa. Nije čudno da je uz napadački tandem španjolskih klupskih velikana Barce i Reala, Messi - Ronaldo, hit sezone i jedan hrvatski napadač, Mario Mandžukić koji je nedavno s Bayernom proslavio povijesni hat-trick. Osvajanje Lige prvaka, Bundeslige i njemačkog kupa.

Odavno je znano da svaki klub vrijedi onoliko koliko mu glavni napadač zabija. Svaka čast golmanima, braničima i veznjacima, čak i "fantasistima", ali klub koji nema "killera" u napadu ne može daleko.

Spustimo li se na razinu Prve HNL dovoljno je pogledati na čiji su pogon Lokomotiva i Rijeka izborile Europu. Na pogon Kramarića prva, Benka druga. Momčad koja ima napadača koji garantira više od deset golova u prvenstvu u velikoj je prednosti nad suparnicima.

Uostalom, nije slučajno da je proljetni uspjeh Istre 1961 stigao na krilima golova dvojice napadača, Gorana Roce koji ih je zabio ukupno 11, od čega pet na proljeće, te friškog reprezentativca Hrvoja Milića koji se proljetos četiri puta upisao u listu strijelaca.

Roce i Milić potpisali su tako devet od ukupno 18 proljetnih golova na krilima kojih je pulski prvoligaš sezonu okončao na nikad boljem šestom mjestu. I zato znajući da Roce, kojem je istekao ugovor, traži inozemni angažman, a da će Milić nakon kvalifikacijskog susreta za SP između Hrvatske i Škotske objaviti ime kluba koji će pulskom prvoligašu platiti 350 tisuća eura odštete, u pulskom su se prvoligašu okrenuli "plesu s napadačima".

Mobiteli trenera Igora Pamića i predsjednikovog savjetnika Nevena Šprajcera ne prestaju zvoniti. Zovu znani i neznani nudeći igrače svih mogućih profila i godišta. U cijeloj toj šumi u pulskom su klubu ipak našli, kako tvrde, odgovarajuća stabla. Izjavio je trener Pamić kako će u ovom prelaznom roku tražiti čak pet napadača i neki bi od njih već do subote, za kad je zakazano prvo okupljanje na veliko iznenađenje "zeleno-žutih" koji su se prvotno na "Drosinu" trebali pojaviti tek u ponedjeljak, trebali biti u Puli.

Najavljivan je dolazak inozemnih napadača i to bi se doista trebalo i obistiniti. Danas ili sutra u Pulu bi trebao stići jedan brazilski napadač s kojim bi se odmah i potpisao ugovor, a do subote bi se na probi trebao pojaviti i napadač iz Koreje.

Iz lako razumljivih razloga, jer nikad s novim igračem nije sigurno dok ne potpiše ugovor, iz pulskog kluba s imenima nisu htjeli izlaziti u javnost, no očito je da su dobri nastupi stranaca, Bellea i Woona, nagnali odgovorne u pulskom klubu da se bez oklijevanja okrenu inozemnom tržištu. (R. CAR)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.

 


Podijeli: Facebook Twiter