Istra 1961 solidno igrala, rezultatski podbacila

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

Zanimljivu nogometnu jesen ostavili su za leđima u jedinom istarskom nogometnom prvoligašu. Nogometaši Istre 1961 nakon 19 kola na ljestvici se nalaze na osmom mjestu s 20 bodova. Puno? Malo? Kao i obično, mišljenja su različita.

S obzirom na povijest pulskih prvoligaških epizoda, ovo bi se osmo mjesto na ljestvici nakon jeseni, a proljeća su tradicionalno pulski forte, moglo smatrati vrlo dobrim ostvarenjem, posebno u Ligi 12. Rijetko su kad "zeleno-žuti" na zimsku stanku odlazili iznad "crte", iznad zone ispadanja. Gledano s te strane, jesen bi bila uspješna. No, ambicije koje su iz kluba emitirali tijekom ljetnih priprema govorile su nešto drugo.

Odlične igre početkom sezone dovodile su publiku u, za HNL prilike, velikom broju na tribine "Drosine", pa se u i oko kluba stvarala pozitivna atmosfera kakva nije često bila karakteristična za ovaj klub. Ipak, s opadanjem lišća opao je i entuzijazam na "Drosini". Publike je bilo sve manje, igre su bile sve bljeđe, a ni bodova, posebno domaćih, nije bilo u očekivanoj mjeri. Završnica polusezone bila je za zaborav.

Budući uspjesi kluba sad će u velikoj mjeri ovisiti o dvije stvari. Prvo je pitanje financijske stabilnosti kluba. Ono što je rak rana cijele Hrvatske, ali i šire, uvelike pritišće sve klubove Prve HNL u većoj ili manjoj mjeri. Tako i Istru 1961. Igračima i radnoj zajednici pulskog prvoligaša plaće kasne, iako s tim niti igrači, niti ostali nisu izlazili u javnost kako ne bi poremetili atmosferu u klubu. No, podatak da su igrači nedavno dobili tek plaću za kolovoz u trenucima kad je pao i prvi snijeg, jasno ukazuje da niti u pulskom klubu ne teku med i mlijeko. Usto, u zimskoj se stanci očekuju i arbitraže za neke igrače koje je publika već zaboravila. To je segment rada kluba s kojim će se predsjednik i većinski vlasnik Mihail Ščeglov i suradnici morati pozabaviti u idućim danima, dok lopta miruje. Vezano za to je i pitanje odlazaka i dolazaka igrača. Pojačanja su, ona ciljana, nužna, ali će ovisiti o financijskom trenutku, možda i o prodaji nekih igrača.

Ipak, na proljeće treba gledati s optimizmom. Jezgra momčadi je već stvorena, ljestvica zasad "igra za Puljane", a valja se uzdati i u dobre proljetne predstave koje su već tradicija. (Roberto CAR)


Podijeli: Facebook Twiter