Istra 1961 skinula "urok" domaćeg terena

Istra 1961 - Cibalia (M. ANGELINI)
Istra 1961 - Cibalia (M. ANGELINI)

Utakmica 29. kola Prva HNL: Istra 1961 – Cibalia 2:1 (0:0). Gradski stadion "Aldo Drosina". Gledatelja: 2.000. Sudac: Igor Križarić (Čakovec) . Pomoćnici: B. Križarić (Čakovec) i Fegeš (Nedelišće). Strijelci: 1:0 Milić (52'), 1:1 Bartolović (70'), 2:1 Križman (76'). Žuti kartoni: Ćorić, Pavličić, Terzić (Cibalia).

ISTRA 1961: Ježina, Budicin, Obšivač, Woon, Ottochian  (od 77. Havojić), Anđelković, Aganović (od 87. Hadžić), Blagojević, Milić, Prelčec (od 74. Zgrablić), Križman.

CIBALIA: Matković, Terzić, Župarić, Mitrović, Rugašević, Čulić, Muženjak (od 79. Koledić), Pavličić (od 55. Bartolović ), Filipović, Mišić, Ćorić (od 52. Purić).

Nogometaši Istre 1961 svladali su Cibaliju rezultatom 2:1 i tako nakon pet i pol mjeseci skinuli "prokletstvo" domaćeg terena. Naime, 10. studenog prošle godine "zeleno-žuti" su upisali posljednju domaću pobjedu kad je na "Drosini", vidi čuda, gostovala također Cibalija.

Kako je ovo bila treća uzastopna domaća pobjeda Puljana nad Vinkovčanima, uz trijumf koji su početkom ove sezone ostvarili na terenu uz Bosut, nema onog simpatizera Istre 1961 koji ne bi poželio da njegovi ljubimci moraju češće odmjeriti snagu s Cibalijom. Ovom su pobjedom Puljani skočili na šesto mjesto na ljestvici.

Početak utakmice donio je samo jednu poruku - na "Drosini" ništa novo. Scenarij viđen već toliko puta ove sezone ponovio se i jučer na dvoboju Istre 1961 i Cibalije. Vinkovčani su postavili čvrst bedem ispred svog gola, prepustili inicijativu domaćim igračima i sporadičnim izletima na domaću polovicu terena, uglavnom nakon kontre i polukontre, pokušavali stići do nečeg višeg od boda.

No, prioritet je bio sačuvati svoju mrežu. S druge strane, premda je lopta većim dijelom bila u njihovom posjedu, u igri "zeleno-žutih" vidjelo se da im gostujući presing po cijelom terenu nikako ne odgovara, a zgusnuta formacija često je bila uzrok tome da se lopta, u nedostatku boljeg rješenja, vraćala u zadnju liniju odakle su pulski nogometaši polako kretali u nove napada.

Kad igru vode stoperi, to obično ne iziđe na dobro, vidjelo se to i ovaj put i izazivalo povremeno negodovanje domaćih navijača. No, na domaćim igračima se vidjelo da ne žele nepotrebno srljati, jer puno gore od šestog uzastopnog remija na "Drosini" bio bi poraz od Cibalije koji bi praktički riješen ostanak mogao nepotrebno zakomplicirati. Stoga su "zeleno-žuti" hladne glave čekali svoju priliku da zaprijete gostujućem golmanu Matkoviću. U prvom dijelu takvih prilika nije bilo puno, no još jednom Sandi Križman, na kojem se vidjelo da je željan igre i da traži loptu, nije uspio poentirati. Na drugoj strani pokušali su gosti u nekoliko navrata udarcima s distance, ali Ježina niti jednom nije bio primoran potvrditi svoju kvalitetu.

Tako se na odmor otišlo netaknutih mreža, a onda se početkom nastavka ukazao Jure Obšivač. Vidjevši da mu suigrači ne nalaze rješenje protiv gostujućeg bunkera, stasiti Splićanin po prvi je put tijekom ovog susreta s loptom odlučio krenuti preko centra i odmah je inicirao akciju iz koje su pulski nogometaši napokon stigli do toliko željenog gola.

Izgledalo je da će poslije sve bilo puno lakše jer su se, stigavši u rezultatski minus, gosti morali otvoriti. Ubacio je tako trener Vinkovčana odmah Puljića i Bartolovića te krenuo po izjednačenje, a "zeleno-žuti" su se malo povukli i čekali priliku da ih iz kontre dotuku.

No, desilo se ono suprotno, i previše prostora koji su im domaći pustili Vinkovčani su uspjeli iskoristiti i, uz malu dozu sreće stigli do poravnanja. Činilo se u tom trenutku da će se iščekivanje domaće pobjede produžiti, ali onda je božica Fortuna malo pomilovala i "zeleno-žute". U trenutku kad su imali sve u svojim nogama i vratili se iz rezultatskog minusa, sve je to jednim potezom "prosuo" Matej Mitrović koji je krivim pasom gurnuo u Križmana u priliku koju ovaj nije propustio.

Tu je napokon sve bilo riješeno jer premda su se gosti odbili predati, teško je bilo za očekivati da će im drugi put za redom uspjeti povratak u susret. Štoviše, u sudačkoj nadoknadi mogli su biti kažnjeni za bacanje svih karti u napad, no premda Milić nije uspio postati dvostruki strijelac, to nije previše zasmetalo pulske navijače koji su "zeleno-žute" nagradili pljeskom za domaću pobjedu, napokon izborenu. (I. CEROVAC)

Dinamo - Slaven Belupo 1:0

Dinamo je svladao Slaven Belupo sa 1:0 (0:0). Strijelac: 1:0 Bubnjić (87-ag). Pred 1.500 gledatelja na stadionu u Maksimiru sudio je Burilo iz Osijeka.

Osijek - Zagreb 1:0
Osijek je u Gradskom vrtu pobijedio Zagreb sa 1:0 (1:0). Pred 1.000 gledatelja sudio je Krečak iz Šibenika.  Strijelac: 1:L0 Lešković ('43).

Zadar - Inter 1:2
Inter iz Zaprešića je kao gost svladao Zadar sa 2:1 (0:0) i tako stigao do prve pobjede u prvenstvu nakon 16. studenoga. Strijelci: 1:0 Ivančić ('50), 1:1 Oršić ('55), 1:2 Budimir ('74). Susret se igrao na stadionu u Stanovima, a pred 200 gledatelja sudio je Bebek iz Rijeke. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter