Istra 1961 - Rijeka ponovno 11. travnja!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Baš kao što je i najavio u nedjelju popodne, neposredno nakon što je glavni sudac Marijo Strahonja iz Zagreba prekinuo utakmicu 24. kola MAXtv Prve lige izmedu Istre 1961 i Rijeke u 71. minuti, povjerenik za natjecanje Josip Brezni taj je slucaj riješio u najkracem mogucem roku. Prema njegovoj odluci donesenoj u ponedjeljak, regionalni rivali opet ce odmjeriti snage za osam dana, u srijedu 11. travnja, u 18 sati.

Buduci da je iz samog zapisnika vidljivo da je za prva dva prekida odgovorna gostujuca navijacka skupina Armada, dok je za treci prekid, koji je u konacnici uzrokovao trajni prekid utakmice, odgovorna domaca navijacka skupina Demoni, utvrduje se da su, temeljem clanka 59. Pravilnika o nogometnim natjecanjima za prekid utakmice podjednako kriva oba kluba.

Juricic: Odluka na našu štetu


Odluka povjerenika natjecanja Max TV prve lige Josipa Breznog bila je ekspresna, a ponavljanje utakmice Istra 1961 - Rijeka razocaranje za svih na Kantridi.

- Nisam zadovoljan - bila je prva reakcija sportskog direktora Rijeke Srecka Juricica. - Odluka o ponavljanju utakmice ide na štetu Rijeke. Do kraja sezone moramo odigrati utakmicu više u situaciji kad imamo veliki broj problema. Ne mislim na bodove, nego na veliki broj ozlijedenih i kartoniranih igraca. Ništa se nije riješilo. Sad ce navijaci prekidati utakmicu kada im ne bude odgovarao rezultat... Ovo je samo još jedan kompromis koji ne vodi nicemu. Zapravo da, vodi u još vecu anarhiju. Otvorili smo Pandorinu kutiju...

Pamic: Do prekida nije trebalo ni doci


- Pogledao sam jutros snimku cijele utakmice i moje je osobno mišljenje da se ni Demoni ni Armada ne mogu okrivljavati za prekid na osnovu cetiri-pet baklji koje su pale na teren - rekao je Igor Pamic, trener Istre 1961.

- Gledamo li unazad godinama, ili samo tjedan-dva, svjedoci smo utakmica na kojima su bile puno gore bakljade, gdje se "hukalo" igracima, pa nikom ništa. Ako se baš u Puli trebao dogoditi prvi prekid u povijesti hrvatskog nogometa, onda u redu, mada ne znam razlog tome. Možda zato što su igrala dva kluba koja su oba privatizirana. No, bez obzira na sve, do prekida nije trebalo doci. Da je netko nekoga htio ozlijediti, da je bilo opasnosti po neciji život, onda se slažem s prekidom utakmice, ali u ovom slucaju - ne.

Pripadnici Armade bacili su baklje na dio terena gdje 20 metara uokolo nije bilo nikoga, da su htjeli nekoga ozlijediti mogli su ih baciti na istocnu tribinu. Kad su baklje bacali Demoni onda je još bila "cišca" situacija, jer su naši igraci slavili gol i nikog nije bilo ni blizu. Stoga sam uvjeren da nitko nije bio u opasnosti, vec da je ovo sad pocela "sjeca" na bilo koji nacin, pravdanje za sve ono što se posljednjih 20 godina dogadalo u hrvatskom nogometu.

- Da je odluceno da bude 3:0 za Rijeku, mi ne bi posustali i dalje bi se nastavili boriti. Ovako je još bolje, idemo igrati novu utakmicu i pobijediti ih i drugi put u razmaku od deset dana - zakljucio je Pamic.

Jakupovic: Krivce treba uloviti i dobro kazniti


- Ja stojim iza navijacke skupine Demoni, no moram priznati da mi neke stvari stvarno nisu jasne. Upozoravali smo ljude preko megafona da ne bacaju predmete na teren, jer da sudac jedva ceka prekinuti utakmicu. No, prevelika je to masa i teško ju je kontrolirati, jer ce uvijek iskociti dva-tri pojedinca kojima nije stalo do ovog kluba, vec su na stadion došli prvenstveno zbog stvaranja ekscesa i problema. Ispada kao da se samo cekalo da se Istri 1961 "prilijepi" neka kazna, jer smo mi jedna od rijetkih navijackih skupina u Hrvatskoj zbog koje klub još ništa nije platio. Barem zasad - naglasio je Jakupovic.

- Iskreno, ja nisam vidio tko je bacio baklje. Poslije utakmice smo ostali sat, sat i pol te pregledavali snimke, no konkretno se ništa ne zna, ni imena ni nadimci pocinitelja. Ja bih osobno volio da policija još malo pogleda te snimke, da se ulove krivci i dobro kazne, iskreno tako mislim - zakljucio je Jakupovic. (I. CEROVAC, D. PETROVIC)

Brezni: Za prekid kriva oba kluba

Povjerenik za natjecanje Hrvatskog nogometnog saveza Josip Brezni donio je u ponedjeljak odluku da ce se u srijedu, 11. travnja u 18 sati, odigrati nova utakmica 24. kola Prve HNL izmedu Istre 1961 i Rijeke.

Naime, ta je utakmica u nedjelju prekinuta u 71. minuti odlukom suca utakmice Marija Strahonje zbog ubacivanja baklji od strane obje navijacke skupine.

U obrazloženju odluke povjerenik je naveo da je nakon dopunskih izvješca suca i delegata utakmice te ocitovanja oba kluba, kao i pregledom snimke utakmice utvrdeno da je utakmica prekinuta u 71. minuti nakon provedene procedure prema službenom naputku FIFA-e, UEFA-e i HNS-a o nultoj stopi tolerancije prema pirotehnici i bilo kojem obliku nasilja na nogometnim utakmicama.

"U ovom slucaju kao povjerenik lige mogao sam donijeti i odluku o suspenziji igrališta, no tu mjeru nisam primijenio imajuci u vidu da nije došlo do incidenata na travnjaku", kazao je Brezni.
Odluku o tome hoce li se utakmica odigrati pred publikom ili praznim tribinama donijet ce u srijedu disciplinski sudac Prve lige Krešimir Vlajcevic.

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanovic, koji je u nedjelju zajedno s ministrom turizma Veljkom Ostojicem bio na utakmici u Puli, izrazio je žaljenje zbog prekida, ali je i porucio da je vrijeme da se stane na kraj huliganima.

"Cirkus hrvatske nogometne lige u Puli je doživio svoju kulminaciju, a odgovornost za to snosi vrh nogometne organizacije. Hrvatska nogometna liga ove godine nije regularna", naglasio je ministar Jovanovic i dodao da bi volio da ovaj prekid u Puli bude jamstvo da u Hrvatskoj više nigdje nece biti navijackog nasilja.

IDS-ov saborski zastupnik Damir Kajin, koji je takoder pratio utakmicu na stadionu Aldo Drosina, kazao je novinarima da je to ocito bila "predstava glavnog suca utakmice za ministra Jovanovica, koji medutim u toj predstavi nije uživao".
"Kada netko trenira strogocu bez mjere, to se u konacnici pretvara u dodvoravanje. Strogocu ne treba trenirati na Istri koja ima najzahvalniju publiku", istaknuo je Kajin, dodavši da u povijesti HNL-a niti jedna utakmica nije prekinuta zbog bacanja baklji. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter