Istra 1961 - Rijeka 0:1


Ništa od europskog sna kroz Kup za Puljane. Ostaje tek nada da bi se premijerni europski nastup mogao upisati plasmanom u prvenstvu.

Pokušali su pulski igrači i njihov trener Igor Pamić sve ne bi li mirnom igrom u završnicu susreta ušli s početnim rezultatom i tada pokušali jednim golom iznenaditi i nokautirati moćnog suparnika i tako preskočiti 2:1 zaostatak iz prvog polufinalnog susreta. Uzalud.

U sjajnoj atmosferi na dobrano ispunjenim tribinama na kojima se smjestilo gotovo sedam tisuća gledatelja, pulski su se nogometaši držali zacrtanog scenarija, ali je potom nesretno odbijena lopta koju je uputio Krstanović prevarila Lovrića. Bilo je to u 68. minuti susreta. Toliko je trajao europski san Puljana, san o drugom prolasku u finale Kupa, nakon onog izborenog prije 11 godina. Tako će se u finalu naći Riječani koji su nakon 2:1 na Kantridi slavili i na "Drosini".

Stigli su Riječani u Pulu s vodstvom od 2:1 iz prvog susreta, ali stigli su i u tako velikom broju da su pulski igrači prilikom izlaska na travnjak zacijelo pomislili da i uzvratni susret igraju na Kantridi. Srećom, do prvog se sudačkog zvižduka napunila i istočna tribina, pa je ipak prevladavala domaća atmosfera.

Opterećen brojnim problemima s ozljedama, posljednja od kojih je, ozljeda lista, iz stroja izbacila i Marcela Heistera, trener Igor Pamić odlučio se za 5-4-1 raspored, budući da je Havojić u obrani odlazio na poziciju desnog beka. Trener gostiju Matjaž Kek iscrtao je sa svojim igračima očekivanu 4-3-3 formaciju.

Veliki ulog Usprkos različitim formacijama, i jedna i druga su momčad napadale s velikim brojem igrača, ali se isto tako i disciplinirano branile s gotovo svim igračima iza lopte. Veliki ulog nije dopuštao previše slobode u igri.

Pamić: Tuga je zabranjena

Tako su nakon današnjih utakmica nogometaši zagrebačkog Dinama i Rijeke finalisti Hrvatskog kupa. Dinamo je na Maksimiru pobijedio Slaven Belupo s 2:1 i s ukupnih 4:1 osigurao svoje 17. finale nacionalnog kupa u povijesti.

Trener Riječana Matjež Kek je na konferenciji za novinare izrazio zadovoljstvo ponajprije igrom, a zatim i rezultatom. "Pobijedili smo Istru 1961 Na Kantridi, sada i u Puli te smatram da smo zato zaslužili prolaz. Igrom možda nismo zadovoljili, no rezultat je bio u prvom planu i on nije izostao", kazao je Kek koji je čestitao i navijačima Rijeke kojih je oko dvije tisuće bilo u Puli.

"Čestitam Rijeci na plasmanu u finale kupa, bili su bolji u dvije utakmice.Inače sam kritičan no nakon ovog susreta nemam što zamjeriti svojim igračima. Tuga je zabranjena, nije nam lako ali treba ići dalje jer nas već u nedjelju očekuje novi prvenstveni dvoboj protiv Rijeke", izjavio je trener domaćih Igor Pamić dodavši kako je neovisno o porazu iznimno ponosan na svoje igrače.

Demoni prosvjedovali

Najžešći navijači pulskog prvoligaša, Demoni, nisu se pojavili na sjeveru "Drosine" u prvih 25 minuta susreta. Okupili su se izvan stadiona i tamo navijali, da bi "na svoja mjesta" došli tek sredinom prvog poluvremena i potom bodrili "zeleno-žute". Za ovakav su se oblik prosvjeda odlučili zbog, kako su napisali na plakatima kojima su oblijepili Pulu, neprimjerenog ponašanja policije i redarske službe prema njima. Tako je kontrapunkt brojnoj Armadi na jugu u prvom dijelu bio tek transparent "Sloboda navijačkim emocijama" na sjeveru, pa se stjecao dojam da se igra na Kantridi. Srećom, "vatrena skupina" pulskih navijača na zapadu vodila je navijanje pulskih navijača do dolaska Demona.

Rnjak i Ferenčić utrčali na stadion

Uoči susreta, točno u najavljenih 19.45 sati, na Gradski stadion "Aldo Drosina" utrčali su Ozren Rnjak i Slaven Ferenčić, autori trkačkog pothvata "S Istrom 1961 u Europu" koji su pretrčali od riječke Kantride do pulskog stadiona.

Akcija je krenula ujutro u 7.30 sati na Kantridi gdje su Rnjaka i Ferenčića ispratili Miljenko Cukon, organizator i sponzor projekta koji je ujedno istrčao uvodnih 18,5 km, te Ana Benčić i Slavica Bukor koje su ih pratile na biciklima i uz njih potom otrčale počasni krug na "Drosini". Istarski trkački tandem s Kantride su ispratili i atletičari riječkog Kvarnera s trenerom Radovanom Lešenkom te ikona riječkog trčanja Rajko Šarčević.

Bez izgreda

Policijske snage na svakom uglu Pule satima prije utakmice i stroga pratnja navijača Rijeke rezultirali su mirnim nogometnim ogledom Istre 1961 i Rijeke. Sat vremena prije utakmice u centru grada uopće nije bilo navijača, no zato je policije bilo na svakih stotinu metara. Tek pokoja manja skupina Demona hodala je u smjeru stadiona Aldo Drozina.

Gostujuće navijače pak, procjenjuje se njih ukupno dvije tisuće, specijalci su presretali na ulazu u grad i dopratili pred stadion neposredno pred početak utakmice u 19 sati. Pod južnom tribinom bilo je mirno, a redari su temeljito pregledavali navijače pred ulazom na stadion. Demoni su prvo poluvrijeme proveli ispred stadiona, ispod svog sjevera, čime su prosvjedovali protiv, kako tvrde, podmetanja, maltretiranja i nezakonitih uhićenja. Na stadion su ušli u drugom poluvremenu. (Roberto CAR, Hina, K. T., snimili D. MEMEDOVIĆ i M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter