Istra 1961 razbila Zadar - 4:0!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zadar je na Stanovima u 18. kolu Prve HNL doživio pravu katastrofu protiv momčadi iz Pule. Nakon što je u 28. minuti Josip Bilaver zaradio drugi žuti karton i svoje suigrače ostavio na cjedilu, samo jedna momčad je igrala i stvarala prilike.

U četiri navrata igrači Istre natjerali su vratara Zadra Matkovića da vadi loptu iz svoje mreže i potpuno zasluženo iz Krševanovog grada odnijeli tri boda.

Kao što je i najavljeno, oba trenera su, što zbog ozljeda i bolesti, što zbog odmaranja za uzvrat četvrtfinala Kupa, na travnjak Stanova izveli šarolike sastave. Tako Begonje i Vasilja uopće nije bilo ni na klupi Zadra, a tamo su ostali čekati svoju priliku Tadić i Oršulić. S druge strane, Igor Pamić priliku da se odmore, odnosno da susret započnu s klupe dao je Križmanu i Havojiću.

Prvi udarac prema golu izveli su Zadrani, točnije Čirjak. Oprobao je on svoj udarac s dvadesetak metara (8'), no neugodna "žabica"ipak nije predstavljala pravu opasnost za vratara Antonija Ježinu.

Do 25. minute ništa se zanimljivo nije događalo na travnjaku. A onda je Josip Bilaver napravio nešto oštriji prekršaj na Obšivaču nakon čega je nastala gužva na sredini terena, što je brzo riješio sudac Strahonja "nagradivši" Bilavera i Crnčića žutim kartonima.

Međutim, Zadrov desni bočni tu nije stao. Dvije minute kasnije napravio je novi težak prekršaj na desnoj strani, ovoga puta na Woonu, pa sucu Strahonji nije preostalo ništa drugo nego pokazati mu novi žuti karton, odnosno crveni, i poslati ga u svlačionicu.

Istra 1961 je vrlo brzo materijalizirala višak igrača. Franjić se na lijevoj strani u 29. minuti oslobodio svojih pratitelja i na iznenađenje svih u domaćoj obrani preciznim udarcem u suprotni kut Matkovićevih vrata doveo svoju momčad u vodstvo.

Nastavila se dominacija gostujuće momčadi, koja je u nekoliko navrata bila brzopleta i upadala u zaleđa u situacijama kad su do kraja mogli dotući grogirani Zadar.

U 38. minuti Zadrani izvode brzu polukontru. Surać je odlično povukao i na desnoj strani uposlio Terkeša koji je vukao loptu i onda na rubu šesnaesterca uposlio Čirjaka. Lopta koju je uputio mladi Zadrov veznjak bila je vrlo opasna, prohujala je tik uz lijevu vratnicu gostujućeg gola. U 40. minuti sporna situacija, Terkeš je pao u šesnestercu gostiju, ali Strahonja se nije oglasio. Do kraja prvog dijela nije više bilo prigoda ni na jednoj strani.

Trener gostiju Igor Pamić odmah na početku drugog poluvremena radi dvostruku zamjenu, vadi Blagojevića i Sačera, a uvodi Križmana i Joa. Nije prošla ni puna minuta, a gosti iz Pule su povisili vodstvo.

Križman se sjurio po desnoj strani, ušao u šesnaesterac Zadra i pogodio suprotni kut Matkovićeva gola - 0:2. U 52. minuti nakon ubacivanja s desne strane mogla je Istra 1961 i do trećeg zgoditka. Jo je tukao glavom i pogodio vratnicu.

Trener Ferdo Milin primoran je raditi zamjenu u 57. minuti, i on poput Pamića dvostruku. Umjesto Čirjaka i Terkeša na travnjak ulaze Heister i Tadić. Dvije minute kasnije gosti iz Pule "podebljali" su svoju prednost. Jerbić je izgubio loptu na sredini terena, a petorica Puljana su se sjurila nasuprot dvojice Zadrana.

Križman je ubacio s desne strane na rub peterca, a Sarić u pokušaju da otkloni opasnost loptu šalje u vlastitu mrežu - 0:3.

U 72. minuti Jo je pokušao lukavo s ruba kaznenog prostora, no Matković je bio spremane. Dvije minute kasnije Radonjić se sjurio poput šila i na muke ponovno stavio domaćeg vratara, koji i iz ovog dvoboja izlazi kao pobjednik.

Međutim, u 79. minuti Matković je bio nemoćan. Dugo su gosti "pleli mrežu" oko Zadrova kaznenog prostora, a onda je Batarelo s 25 metara postigao pravi eurogol, pogodio je uz samu lijevu vratnicu Zadrova gola - 0:4.

Utakmica 18. kola Prve HNL: Zadar - Istra 1961 0:4 (0:1). Igralište na Stanovima. Gledatelja: 300. Sudac: Marijo Strahonja. Pomoćnici: Vrabec i Crnčić (svi Zagreb). Strijelci: 0:1 Franjić (29'), 0:2 Križman (46'), 0:3 Sarić (59' - ag), 0:4 Batarelo (79'). Žuti kartoni: Bilaver, Con (Zadar), Blagojević (Istra 1961). Crveni karton: Bilaver (28'- drugi žuti).

ZADAR: Matković, Con, Neretljak (od 62. Oršulić), Sarić, Hrgović, Jerbić, Surać, Čirjak (od 57. Heister), Bilaver, Ivančić, Terkeš (od 57. Tadić).

ISTRA 1961: Ježina, Čagalj (od 50. Pilipović), Obšivač, Graf, Budicin, Blagojević (od 46. Jo), Batarelo, Sačer (od 46. Križman), Chung, Radonjić, Franjić. (D. BAJKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter