"Istra 1961" prvak Druge lige

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na najbolji moguci nacin okoncana je pulska drugoligaška avantura. Minimalnom pobjedom nad "Slavoncem CO", uz istovjetni poraz Karlovcana na gostovanju kod "Hrvatskog dragovoljca", nogometaši "Istre 1961" osvojili su naslov prvaka Druge lige. Sve se poklopilo, ispunjeno gledalište koje je nosilo svoje ljubimce, rani pogodak kojim su "otpušeni" nezgodni gosti te pomoc Sigecana koji su uzeli skalp dojucerašnjem lideru. Kraj susreta donio je neopisivo slavlje na Verudi, koje je predvodio trener Elvis Scorija, ciji je gornji dio trenerke pet sekundi nakon posljednjeg sudackog zvižduka završio na tribini koju su okupirali "Demoni", a tamo su mu se uskoro pridružili i "zeleno-žuti" dresovi novih drugoligaških prvaka.

Tek što se krenulo s centra, gosti su odlucili pokazati da u Pulu nisu došli s bijelom zastavom te je u prvom pravom kontaktu njihov kapetan Markovic "ušao u meso" i izbacio Švrljugu na atletsku stazu. No, odmah je reagirao i jucer odlicni sudac Gabrilo te nakon 35 sekundi igre po prvi put posegnuo za žutim kartonom, zorno pokazavši da takve startove nece tolerirati. Prvo sljedece uzbudenje donijelo je promjenu rezultata. Iskusni Tadic, od kojeg je kretala vecina domacih akcija, poslao je odlicnu dubinsku loptu iza gostujucih stopera za Šehica. "Zeleno-žuti" napadac stigao je prije do nje od gostujuceg vratara Pušeljica koji ga je srušio, dovoljno da covjek u crnom pokaže na bijelu tocku. Protivno starom nogometnom pravilu da igrac nad kojim je napravljen kazneni udarac ne smije biti i izvodac, Šehic je uzeo loptu i poslao je u mrežu, postigavši tako, što se kasnije pokazalo, jedini pogodak na utakmici.

Nakon ranog vodstva, Puljani su se povukli i prepustili inicijativu gostima, orijentirajuci se na prijetnje iz kontranapada. Igraci iz Starih Perkovaca to su probali naplatiti, no Tomic je u 16. minuti glavom nakon kornera pucao preko precke, dok je Markovic pokušao u 18. minuti s 20-ak metara, no Lisjak je tu prijetnju bez problema osujetio. U jeku gostujucih napada sijevnula je u 25. minuti brza domaca kontra. Švrljuga je probio desnu stranu i zavrnuo odlicnu loptu na vrh gostujuceg peterca, gdje ju je prihvatio Šehic, sam kao duh, i poslao je za malo pored lijeve Pušeljiceve stative. Dvije minute kasnije na drugoj je strani iz okreta je s 15-ak metara pokušao Golubovic, ali Lisjak je još jednom bio siguran, da bi najveca gostujuca prijetnja stigla u 42. minuti. Barukcic je ubacio odlicnu loptu u domaci kazneni prostor, na koju je iz drugog plana uletio Tomic i glavom je poslao prema Lisjakovim vratima. Premda se cinilo da je pulski vratar odletio "u prazno", njegova ruka ostala je na lopti te ju je uspio vršcima prstiju skrenuti u korner.

Drugi dio susreta otvoren je "mrtvom" šansom za domace. Probudeni Lajtman, koji se u prvih 45 minuta nije previše primjecivao na terenu, povukao je brzu akciju te odlicno uposlio usamljenog Prelceca na drugoj strani terena. Najmladi pulski igrac ušao je u kazneni prostor, ali umjesto da odmah uputi udarac prema protivnickom golu, nepotrebno je oklijevao i prilika za udvostrucenje vodstva otišla je u nepovrat. Gostujuci trener Branko Karacic tada reagira i u desetak minuta obavlja tri izmjene, cime je u svoju momcad ubrizgao svježu krv zahvaljujuci kojoj su gosti ponovno poceli stezati obruc oko pulskog gola. Prijetio je Balaškovic u 57. i 72. minuti, no iz oba je dvoboja kao pobjednik izišao Lisjak, da bi u 74. minuti Šehic, najbolji pojedinac jucerašnjeg susreta, u odlicnoj solo akciji nanizao nekolicinu protivnickih igraca, ali stvar je bacanjem u noge spasio mladi Pušeljic. Dvije minute kasnije opet je zaprijetio Balaškovic, da bi u 81. minuti gostujuca pricuva Halilovic "zaledio" ispunjene tribine, ali njegov pokušaj s 18-ak metara, na srecu Puljana, za malo je bio neprecizan. Posljednju priliku da pokvare pulsko slavlje gosti su imali u 86. minuti kad je Golubovic zaprijetio iz voleja, no njegov je udarac za malo završio iznad precke Lisjakova gola. I dok se cekao posljednji sudacki zvižduk, Roce je prihvatio preciznu Tadicevu loptu, driblinzima izbacio trojicu suparnickih igraca i uputio udarac s ruba kaznenog prostora koji je za malo promašio cilj.

Prvenstvena utakmica 30. kola Druge HNL: Istra 1961 - Slavonac CO 1:0 (1:0). Stadion SRC Uljanik - Veruda. Gledatelja: 2.500. Sudac: Goran Gabrilo (Split) - 7. Pomocnici: Pepur i Boban (oba Split). Strijelac: 1:0 Šehic (5' - 11m). Žuti kartoni: Markovic, Brnjic, Tomic, Karabatic (Slavonac CO). Crveni kartoni: Balaškovic (90' - prigovor), trener Karacic (90' - ulazak u teren). ISTRA 1961: Lisjak 7, Barišic 6,5, Pauletic 6,5, Kacic 6,5, Švrljuga 6, Prelcec 6, Tadic 7, Pilipovic 6 (od 73. Andelkovic -), Lajtman 6, Šehic 7,5 (od 87. A. Halilovic -), Okic 6 (od 58. Roce 6,5). SLAVONAC CO: Pušeljic 6, Križanovic 6 (od 71. Spasic -), Markovic 5,5, Mišic 5,5, Brnjic 5,5 (od 67. Gavranic 6), Barukcic 5,5 (od 61. S. Halilovic 6,5), Tomic 6, Golubovic 6,5, Balaškovic 5, Karabatic 5,5, Vrgoc 6.


Podijeli: Facebook Twiter