Istra 1961 postala dionicko društvo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istra 1961 je sjednicom Skupštine u cetvrtak navecer ušla u povijest hrvatskog nogometa kao drugi privatizirani nogometni klub nakon Hajduka.

Jednoglasnom odlukom prisutnih skupštinara pulski je klub preoblikovan iz sportske udruge u sportsko dionicko društvo ciji ce, nakratko, stopostotni vlasnik biti Grad Pula.

U drugom ce krugu vjerovnici potraživanja upisati kroz dionice u vlasništvo, a buduci da je najveci vjerovnik ruski poduzetnik Mihail Šceglov, ocekuje se da bi upravo on trebao na koncu postati stvarni vlasnik kluba, po cemu bi Istra 1961 bila prvi privatni nogometni klub u državi buduci da je Hajduk i dalje u vecinskom vlasništvu Grada Splita.

Za kvorum dostatnih 19 od ukupno 30 skupštinara prisustvovalo je sjednici koju su kao clanovi radnog predsjedništva vodili Mirko Mastilovic, Mladen Pavicevic i javni bilježnik Denis Krajcar, dok su, medu ostalima, u prvom redu sjedili predsjednik kluba Mihail Šceglov, Darko Jergovic, Andrej Sazonov i pulski gradonacelnik Boris Miletic.

- Cestitam svima na uspješno provedenom preoblikovanju Istre 1961. I ovime smo mi u Puli dokazali da je ovoj gradskoj vlasti itekako stalo do sporta jer smo prvo dovršili izgradnju ovog prekrasnog stadiona na kojem uz profesionalce trenira i više od 300 djece, a sad smo i uspješno preoblikovali klub.

Zahvaljujem u prvom redu i svima onima koji su u klubu doveli do ovog procesa, posebno Darku Jergovicu, koji je sve zapoceo, te Mihailu Šceglovu, koji je uložio vlastiti novac i sponzorirao klub u proteklom razdoblju.

Grad Pula ce stopostotni vlasnik kluba postati istoga trenutka kad uplati zakonski minimum od milijun kuna, što je dio od ukupno 2,86 milijuna kuna temeljnog kapitala kluba, ali za to su vec predvidena sredstva iz gradskog proracuna za ovu godinu, i to ce se napraviti cim dobijemo zahtjev s ove skupštine.

Osim toga, razgovarali smo s predstavnicima Vlade i ocekujemo da ce ona, kao i u slucaju Hajduka, potraživanja države od PDV-a prema klubu pretvoriti u tražbine prema Gradu, što ce se na koncu iskoristiti za upis i uplatu dionica u postupku povecanja temeljnog kapitala, rekao je Miletic.

Što je prethodilo preoblikovanju, ukratko je prisutnima rekao Mladen Pavicevic, predstavnik odvjetnickog ureda koji se brinuo o tom poslu.

- Krucijalna je bila sjednica Skupštine kluba održana 28. prosinca 2009., kada je donijeta odluka o pokretanju postupka preoblikovanja, nakon cega je revizor Ernest Komparic napravio reviziju poslovanja kluba od 2005. do 2010., cime su steceni uvjeti za obavezno preoblikovanje.

Od 21. sijecnja ove godine poceo je teci rok za izradu elaborata o preoblikovanju, potom je 23. ožujka Grad donio odluku o sudjelovanju u preoblikovanju, kad je klubu dano pravo na korištenje dijela stadiona na 25 godina, a prekjucer je potpisan ugovor s Pula sportom o korištenju dodatnog dijela stadiona, cime je izravnata aktiva i pasiva od 19 milijuna kuna.

Nadležno je ministarstvo dalo suglasnost na elaborat, pri cemu je odredeno da ce pocetni temeljni kapital iznositi 2.860.000 kuna, što cini 25 posto od petogodišnjeg prihoda kluba, pojasnio je Pavicevic.

Iduca sjednica Skupštine kluba bit ce održana 13. lipnja sa samo jednom tockom dnevnog reda, prestankom rada sportske udruge.


Podijeli: Facebook Twiter