Istra 1961 postaje dionicko društvo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Grad Pula pokrenuo je preoblikovanje nogometnog kluba Istra 1961 iz sportske udruge u sportsko dionicko društvo o cemu ce se odlucivati na sjednici Gradskog vijeca.

Grad ce u preoblikovanju sudjelovati davanjem na korištenje dijela Gradskog stadiona Aldo Drosina u vrijednosti razlike aktive i pasive bilance kluba u iznosu 19,446 milijuna kuna, upisom i uplatom dionica u prvom krugu u vrijednosti od 2,86 milijuna kuna koji bi bio temeljni kapital kluba te preuzimanjem tražbina RH prema Istri 1961 u iznosu od 3,82 milijuna kuna na ime obaveza prema državnom proracunu cije je placanje Ministarstvo financija odgodilo do 6. lipnja.

U preoblikovanje Istre 1961 ide se nakon što je Skupština kluba krajem godine donijela odluku o pokretanju postupka preoblikovanja, a Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta donijelo rješenje o ispunjavanju uvjeta nakon što su "zeleno-žuti" putem izvješca ovlaštenog revizora Consultum Komparic d.o.o. stekli uvjete za pokretanje stecaja, odnosno obaveznog preoblikovanja.

Prema izvještaju revizora, u bilanci kluba na 21. sijecnja ove godine pasiva je za 19,446 milijuna kuna veca od aktive, a do povecanja aktive, da bi se pokrio akumulirani gubitak, doci ce davanjem na korištenje dijela Drosine. Vrijeme davanja na korištenje odredit ce se prema odredenom godišnjem iznosu naknade za korištenje, koji ce, pak, utvrditi ovlašteni procjenitelj.

Sukladno Zakonu o sportu, poziv za upis dionica u prvom krugu upucuje se jedinici lokalne samouprave u kojoj je sjedište kluba, dakle Gradu Puli, koji može upisati sve dionice kluba koje bi otplatio dijelom u novcu (minimalna uplata milijun kuna), a dijelom u stvarima ili pravima.

Prema gradskom prijedlogu, predlaže se da se u prvom krugu sve dionice temeljnog kapitala upišu uplatom u novcu i unosom prava korištenja dijela Gradskog stadiona. Takoder, buduci da klub ima obaveze prema državnom proracunu (3,82 milijuna), a moguc je prijenos potraživanja na jedinicu lokalne samouprave, Grad predlaže Gradskom vijecu pokretanje postupka preuzimanja tražbina. Preuzeta tražbina iskoristila bi se za upis i uplatu dionica u postupku povecanja temeljnog kapitala.

U odsustvu Mikhaela Šceglova, predsjednika kluba koji se iz Rusije vraca u nedjelju, za komentar preoblikovanja pulskog nogometnog prvoligaša upitali smo dopredsjednika Darka Jergovica, koji je prije pet godina i zakotrljao lavinu koja sada rezultira da Pula dobije prvi privatni klub u Hrvatskoj.

- Od mog dolaska na celo kluba 2006. godine ovo je bio krajnji cilj. Sjetit cete se petogodišnjeg plana za spas istarskog nogometa i pulskog prvoligaša, "5x5", zajedno s istarskim županom Ivanom Jakovcicem. Tada smo najavili stabiliziranje kluba, dovršetak izgradnje stadiona, te privatizaciju kluba.

Ovim preoblikovanjem bit ce postignut cilj, a najveci dio posla odradio je Izvršni odbor kluba, posebno clanovi Mirko Mastilovic i Stevo Mujdža. Ovo je dakle krajnja faza s kojom se zaokružuje petogodišnji plan u kojem nas je Grad uvelike pratio i dao veliki doprinos, komentirao je Jergovic.


Podijeli: Facebook Twiter