Istra 1961 poražena od Dinama 1:3

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Stadion Maksimir. Gledatelja: 500. Sudac: Andrej Burilo (Osijek). Pomoćnici: Pataki (Đakovo), Berger (Osijek). Strijelci: 1:0 Vida (190), 2:0 Sammir (23'), 2:1 Roce (33'), 3:1 Vida (57'). Žuti kartoni: Vida, Vrsaljko (Dinamo), Milić (Istra 1961).

DINAMO: Kelava 6,5 - Vrsaljko 6,5, Vida 7,5 , Šimunić 7, Pivarić 6,5 - Ademi 6,5, Kovačić 6 - Rukavina 6,5 (od 63' Puljić -), Sammir 7 (od 46' Brozović 6,5), Čop 6 (od 76' Calello -) - Beqiraj 6.

ISTRA 1961:  Prskalo 7 - Sušić 6,5, Čagalj 6, Budicin 6, Milić 6 - Anđelković 7, Pamić 6 (od 68' Blagojević -) - Prgomet 6, Aganović 6,5, Havojić 6 (od 73i Prelčec -) - Roce 6,5.

Grogirani Dinamo uspješno je prebrodio prvu fazu oporavka nakon šoka izazvanog neočekivanim porazom u srazu sa Zadrom u osmini finala Kupa prošlog utorka.

Doduše, gosti iz Pule možda su mogli proći puno bolje da u ranoj fazi drugog dijela igre nisu primili dosta jeftin treći gol, no to već spada u sferu "što bi bilo, kad bi bilo"

Prvih deset minuta pokazalo je da će raspored snaga biti vrlo sličan onome iz ogleda sa Zadrom. Gosti su se postavili u zgusnuti blok, čime su suparniku pokušali maksimalno smanjiti prostor za manevar, a Dinamo se prepustio pretjeranom "masiranju" lopte u potrazi za rješenjima.

U tom razdoblju Puljani su kroz brzo otvaranje složili dvije akcije koje su mogle donijeti opasnost za "modre".

S druge strane, Dinamo je izgledao najopasnije kad bi Sammir dobro odmjerenim dubokim loptama tražio Fatosa Beqiraja, Duju Čopa i Antu Rukavinu.

Kako to obično biva u ovakvim utakmicama, prvi gol je postignut nakon prekida. Nakon kornera za Dinamo Josip Šimunić je pogodio stativu, Rukavina je odbijanac nabio u prečku, od koje se lopta odbila do usamljenog Domagoja Vide na vrhu peterca - 1:0.

Samo četiri minute kasnije semafor je morao registrirati novu promjenu rezultata. Ovoga je puta obrana gostiju dobro reagirala na pokušaj modrog proboja u njihov kazneni prostor. Na žalost Puljana, lopta je odbijena ravno prema Sammiru koji je s osamnaest metara potegnuo neobranjivi volej - 2:0.

U tim trenucima činilo se da će Istra 1961 platiti ceh za zadarsku feštu od utorka. Naime, gostujuće linije počele su lagano plivati, a Dinamo je pojačao tempo, tražeći treći gol. No, modra inicijativa trajala je vrlo kratko. Bolje rečeno, Puljani su konsolidirali svoje redove u ekspresnom roku, a u 33. minuti vratili su se u igru.

Ključnu ulogu u toj akciji odigrao je Mislav Anđelković sjajno odmjerenim dubinskim proigravanjem za Rocu koji je u punom sprintu grabio prema kaznenom prostoru domaćih. Dok su Dinamovi igrači mahali prema pomoćnom sucu Dejanu Bergeru iz Osijeka, reklamirajući zaleđe, najistureniji igrač Istre 1961 stigao je loptu i nemilosrdno je zakucao u mrežu s desetak metara - 2:1.

Samo pet minuta kasnije Roce je suparniku pružio priliku za treći gol, izgubivši čistu loptu u Dinamovom dijelu terena. Sammir je još jednom pokazao da ima fantastičan osjećaj za proigravanja u dubinu, a Beqiraj se sjurio prema šesnaestercu. Srećom po Puljane, Andrej Prskalo nije namjeravao kapitulirati treći put u prvom dijelu. Pravovremeni izlazak i zatvaranje kuta bili su dovoljni za efektnu obranu praćenu uzdahom razočaranja s tribina.

Dinamov trener Ante Čačić morao je na poluvremenu zamijenio Sammira Mateom Kovačićem, dok je svježi Marcelo Brozović zaigrao na poziciji defenzivnog veznjaka, u tandemu s Arijanom Ademijem. "Modri" su bez Sammira imali nešto slabiju distribuciju lopte, no to su kompenzirali iz prekida.

Igrala se 57. minuta kad je Igor Čagalj prekršajem zaustavio Rukavinu na desnoj strani svog kaznenog prostora. Brozović je izveo taj slobodni udarac, zavrnuvši loptu prema hrpi igrača na prvoj stativi, a u velikoj gužvi najbolje se snašao Vida - 3:1. (Davor PETROVIĆ)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter