Istra 1961: Misija preživljavanja do pojave novih investitora


Da Michael Glover i poslovna grupa iz SAD-a koju predstavlja neće izvesti Istru 1961 na stazu dugoročne stabilnosti i prosperiteta, već je neko vrijeme očigledno. Međutim, nije bez razloga istovremeno živjela teza da bez kakve-takve financijske potpore većinskih vlasnika, a prije negoli se konkretiziraju pregovori s novim investitorima, u pitanje može doći i elementarno poslovanje tj. egzistencija kluba. Ta se zloslutna pretpostavka upravo ovih dana pokazuje na djelu.

Osim što Amerikanci više ne iskazuju interes za financiranjem, klupski račun trenutačno je u blokadi, pritisnut zaostalim potraživanjima s više različitih strana. Službeno s ''Drosine'' ne idu u detalje, ali putem operativnog direktora Podnara najavljuju da će novac iz UEFA-inog fonda solidarnosti, a koji bi HNS u dogledno vrijeme (do kraja tjedna?) trebao dostaviti Puljanima, biti dostatan da se račun barem privremeno odblokira. S druge strane ostaje bojazan da će sredstva planirana za financiranje tranzicijskog perioda do promjene vlasnika (a najvećim dijelom radi se o iznosu spomenute uplate iz HNS-a) ostati umanjena na račun ranijih potraživanja, te neće biti dovoljna za daljnje izdržavanje troškova koji se nastavljaju gomilati. U takvoj situaciji opstanak Istre 1961 svakim danom postaje sve neizvjesniji.

Nakon što u dvije godine nije uspio dovesti klub u poziciju samofinanciranja, predstavnik vlasnika 65 posto dionica (tvrtka RMI), Michael Glover, u kolovozu ove godine prestao je iz SAD-a zaprimati povremene pošiljke novca kojim je klub održavao na životu. Tada se izvršni direktor Istre 1961 još predstavljao ustrajnim da nastavi voditi klub novcima od transfera Mate Miloša, uplatom od strane HNS-a i sličnim prihodima. Je li u pitanju bilo (samo)zavaravanje nakon očitog znaka da investicijska grupa više nema namjeru ulagati u pulski nogomet ili je posrijedi bio još jedan u nizu planova koji se izjalovio, u konačnici nije toliko važno. Ključno je da je Michael Glover s prvim znacima jeseni i konačno dignuo ruke od ovog projekta, te mu je jedini interes postao što bezbolnije skinuti brigu zvanu Istra 1961 sa svoga vrata. (D. RAMIĆ-KOVAČIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter