Istra 1961 – Lokomotiva 1:2

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

Gradski stadion Aldo Drosina. Gledatelja: 3.500. Sudac: Bruno Marić (Daruvar). Pomoćnici: Fejer (Bjelovar), Loparac (Sladojevci). Strijelci: 1:0 Križman (65'), 1:1 Mišić (86'), 1:2 Pjaca (89'). Žuti kartoni: Jo (Istra 1961), Mrzljak, Samateh, Chago, Šitum (Lokomotiva). Crveni kartoni: Franjić (Istra 1961), Mesarić (Lokomotiva).

ISTRA 1961: Ježina, Uzelac, Obšivač, Budicin, Pilipović (od 68. Woon), Blagojević, Batarelo, Miličević (od 76. Franjić), Križman, Jo, Radonjić (od 85. Hadžić).

LOKOMOTIVA: Picak, Matas (od 34. Samateh, od 61. Puljić), Barbarić, Mesarić, Bručić, Trebotić, Mrzljak (od 73. Martinac), Chago, Pjaca, Mišić, Šitum.

Sandi Križman svojim je prvijencem bio na pragu toga da donese  drugu uzastopnu pobjedu pulskom prvoligašu u ogledu s do jučer stopostotnom Lokomotivom. Prema viđenome na pulskom travnjaku do 85. minute bila bi ovo više nego zaslužena pobjeda Istre 1961, međutim uslijedile su šokantne tri minute u kojima je Lokomotiva s ruba poraza stigla do četvrte pobjede ostavši na čelu prvoligaške karavane.

Poraz je to kojega su pulski igrači i navijači teško "svarili" i zbog uloge izviždanog suca Marića. Prvo nije pokazao crveni karton Samatehu, potom je ignorirao činjenicu što je Franjić ležao na travnjaku kad su gosti izjednačili. Tako su Puljani upisali drugi poraz sezone, prema viđenome na terenu, nezaslužen. Prepoznala je to i publika koja je "zeleno-žute" ipak aplauzom ispratila s terena.

Nisu se Puljani u debiju u novim, personaliziranim dresovima, uplašili suparnika koji je na Drosinu stigao sa stopostotnim učinkom. Napali su od prve sekunde i već u drugoj minuti nakon lijepe akcije Križmana i Joa zaprijetili Picaku. Bilo je to dovoljno da neočekivano dobro ispunjene tribine dodatno "proključaju" i odmah bodrenjem pokažu da odobravaju ovakvu napadačku taktiku momčadi Igora Pamića. Jer, Pamić je drugi puta uzastopce na travnjaku iscrtao momčad sa četvoricom napadača i zeleno-žuti su zagospodarili terenom.

Takva igra nužno ostavlja prostora za suparničke brzance što je u 17. minuti gotovo iskoristio Mišić, ali je Ježina nastavio s izdanjem koje mu je u Sigetu priskrbilo epitet igrača susreta. No, taj bijeg kao i onaj Pjace nešto kasnije nagnali su trenera Pamića da stojeći uz aut liniju opomene svoje igrače u zadnjem redu. Prelako je suparnik ulazio iza zadnje pulske linije. Potom je u 25. minuti predah zatražio sudac Marić, ispraćen koncertom zvižduka s tribina.

Poslao je igrače na kraći predah, da spas od tropske vrućine, ali i jakog tempa, potraže u druženju s vodom. Prvu akciju nakon tog predaha poveo je Jure Obšivač, onaj stari, iz prošle sezone. Metkovčanin je neočekivano "plivao"  prošla tri susreta, ali jučer je ponovno bio onaj stari, pravovremen u obrani, sjajan u iznošenju lopte i pokretanju napada. Trener Pamić ga je čekao i dočekao. Nažalost, nije dočekao i kreatora pulske igre koji, vidjelo se to jako dobro, kronično nedostaje da oplemeni igru pulske momčadi.

Kružili su dugo Puljani uoči poluvremena s loptom oko suparničke obrane, ali nije bilo igrača s pravom idejom kako da se istu nadigra. Vraćali su se Jo i Križman duboko po loptu, ali ipak su oni primarno napadači. Zato je u prvih 45 minuta vrlo dobro odigrao Pilipović. Siguran u obrani i vrlo aktivan u napadima po lijevom krilu čime je natjerao obranu Lokomotive da itekako obrati pažnju na svoj desni bok. Na odmor se ipak otišlo pri početnom rezultatu, ali gledatelji nisu mogli biti razočarani prikazanim u prvom dijelu, jer domaći su igrači imali veći posjed lopte, tražili način da probiju discipliniranu suparničku obranu, ali nedostajao je konkretan potez u završnici.

Prvi su u nastavku zaprijetili pulski igrači. Lijepa akcija Blagojevića, Joa i Križmana zaključena je udarcem koji je, uz pomoć obrane, završio pored desne vratnice. Uslijedila je dotad najljepša akcija Puljana kad je Radonjić uposlio Miličevića u kaznenom prostoru. Sijevnula je ljevica, ali je lopta završila pored, a ne u mreži Picaka. Akcija za aplauz, nažalost ne i i promjenu rezultata.

Pokušao je potom Križman glavom nakon akcije prodornog Pilipovića, ali opet neprecizno. U prvih su devet minuta nastavka «zeleno-žuti» stvorili, ali i promašili tri sjajne prilike. No, za način igre i izvedbu dobivali aplauz na otvorenoj sceni. Nedostajao je samo gol. Bili su to trenuci u kojima je gostujuća momčad bila na konopcima, tražio se onaj jedan, pravi udarac. Mogao ga je, i trebao, zadati sudac Marić u 59. minuti. Samateh, koji je već imao žuti karton, je neoprezno digao Joa u zrak, ali se sudac Marić nije odlučio pokazati mu put u svlačionicu izazvavši revolt na tribinama. Zato je to odmah napravio trener Ivković povukavši nervoznog Samateha na klupu.

Ipak, gol koji je "visio u zraku" stigao je u 65. minuti. Picak je obranio udarac Joa, ali je Sandi Križman bio priseban i odbijanac pretvorio u gol. Više nego zasluženih 1:0 za Puljane. Potom je Picak zaustavio novo slavlje na tribinama nakon odlične akcije Radonjića i Križmana. Šteta, bila je to idealna prilika za osiguravanje troboda, jer Mišić je ubrzo izjednačio. U trenutku dok je Franjić ležao na centru Mišić je matirao Ježinu nakon akcije po lijevoj strani. Puljani su krenuli po novi gol, ali su odmah matirani. Mišić je u kontri pobjegao trojici Puljana i dodao Pjaci kojem nije bilo teško zabiti za 1:2. U 90. minuti došlo je do natezanja i udaranja većeg broja igrača obiju momčadi, a ceh su crvenim kartonima platili Franjić i Mesarić. (R. CAR)

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter