Istra 1961 izgubila od Lokomotive, Križman tragičar

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Malo je reći da su nogometaši Istre 1961 motivirano dočekali  subotnje gostovanje kod zagrebačke Lokomotive. Bila je ovo prije svega sjajna prigoda da se Puljani pobjedom približe vodećim momčadima na prvenstvenoj ljestvici, ali i da uzvrate protivniku za izrazito bolan i kontroverzni poraz koji su pretrpjeli u zadnjem međusobnom ogledu, odigranom početkom kolovoza na ''Drosini''.

Trener Igor Pamić na teren je izveo sastav identičan onom koji je nastupio u prošlom kolu protiv Hrvatskog dragovoljca.

Tanka zadnja linija

I dok je napadačka postava svojim učinkom ionako izuzela potrebu za promjenama, izostanak Ivora Horvata i nedovoljna spremnost Fausta Budicina nisu ostavile ''divu iz Žminja'' puno opcija za učvršćivanje zadnje linije. Tako je na desnom beku ponovo zaigrao polivalentni Obšivač, dok je Čaglju na stoperskoj poziciji društvo pravio potencijalni tragičar u susretu protiv ''crnih'' - Ivan Graf.

Ni ovoga puta Graf nije ostao dužan svojim kritičarima, skrivivši jedanaesterac kojim je Lokomotiva preokrenula rezultat i došla do nove pobjede nad Puljanima, iako se nakon prvih 45 minuta takav ishod nije mogao lako pretpostaviti.

Igrala se 6. minuta kad se Radonjić s centra igrališta sjurio prema domaćem šesnaestercu i pravovremeno uposlio Križmana koji zaobilazi Šarliju i u ključnom trenutku biva sapleten za evidentni jedanaesterac.

Ovoga je puta ulogu izvođača preuzeo Radonjić i svojim četvrtim ovosezonskim golom doveo Istru do vodstva. Vrlo brzo, već u 13. minuti Istra je mogla do novog pogotka. Jo je uposlio Križmana, no gostujući je kapetan iskosa s lijeve strane pogodio vanjski dio mreže. Sredinom poluvremena domaćin je ipak povezao redove, počeo opasno kombinirati oko zgusnute pulske zone, no bez ozbiljnijeg učinka.

S druge strane, Puljani su se organizirano poredali unutar svojih 30-ak metara, a napadačke namjere vješto upriličili polukontrom u 38. minuti kad se Radonjić othrvao čuvaru, probio desnu stranu i dobro uposlio Franjića na rubu kaznenog prostora.

Dvaput je već Franjić iz sličnih situacija zabijao pogotke, no ovoga je puta njegov prizemni udarac Šarlija krajnjim naporom izbio u korner. Na poluvrijeme se otišlo još jednom opasnom kontrom ''zeleno-žutih'', no na centaršut Batarela usamljeni Jo ostao je prekratak.

Pritisak Lokomotive u drugom poluvremenu

Tijekom predaha domaći je strateg dvjema izmjenama osvježio momčad, što je rezultiralo snažnim pritiskom već od prve sekunde nastavka. U 47. minuti Trebotić je probio desnu stranu i opasnim udarcem najavio ono što se dogodilo četiri minute kasnije. Tada je sa suprotne strane centrirao Bručić, a prvu lošu reakciju pulskih stopera Budimir iskoristio da u gužvi poravna rezultat.

Na krilima toga gola mogli su domaćini već u idućem napadu do potpunog preokreta, no srećom po goste Šovšić je asistenciju Peke poslao iznad gola već svladanog Prskala.

Uvođenjem Babića umjesto Radonjića, što je ostala i jedina pulska izmjena, Pamić je pokušao osvježiti napad, odgovoriti na razdoblje bez opasnijih izleta na domaću polovicu. Pokazalo se - neuspješno. Pritom je bilo očito da će, ukoliko se nešto ne promijeni, pulska kola uskoro krenuti nizbrdo. I krenula su, silovitom brzinom, počevši od 70. minute.

Tada je Graf nepotrebnim stavljanjem ruku na Budimirova leđa omogućio sucu Burilu da učini ono u čemu se pokazao izrazito vještim - pokaže na bijelu točku. Trebotić je bio siguran realizator za vodstvo Lokomotive, Pamić zbog prigovora završio na tribini, a Križman zbog istog razloga zaradio žuti karton. Da stvar bude gora, svega koju minutu kasnije nepromišljenim je startom zaradio i drugi, ostavivši momčad u rezultatskom, brojčanom i, što je najgore, psihološkom deficitu.

Shodno tome, svi su preostali pokušaji Puljana bili stihijski, pa Lokomotiva nije imala problema u očuvanju stečenog vodstva.

Utakmica 13. kola Prve HNL: Lokomotiva - Istra 1961 2:1 (0:1). Stadion Maksimir. Gledatelja: 400. Sudac: Andrej Burilo (Osijek). Pomoćnici: Pataki (Đakovo) i Menđušić (Vinkovci). Strijelci: 0:1 Radonjić (6' - 11m), 1:1 Budimir (51'), 2:1 Trebotić (71' - 11m). Žuti kartoni: Gorupec, Puljić, Peko (Lokomotiva) Čagalj, Woon, Blagojević (Istra 1961). Crveni karton: Križman (74' - drugi žuti).

LOKOMOTIVA: Šarlija, Musa (od 46. Peko), Mesarić, Puljić, Budimir (od 90. Pajač), Bručić, Chago, Šitum (od 46. Pjaca), Gorupec, Šovšić, Trebotić.

ISTRA 1961: Prskalo, Čagalj, Obšivač, Graf, Blagojević, Batarelo, Križman, Woon, Radonjić (od 60. Babić), Franjić, Jo. (D. RAMIĆ KOVAČIĆ, foto D. KRAJAČ/CROPIX)


Podijeli: Facebook Twiter