Istra 1961: Ivor Horvat glavni zgoditak

Ivor Horvat ubacivao je lopte "s očima" (arhiva)
Ivor Horvat ubacivao je lopte "s očima" (arhiva)

Pet utakmica, četiri pobjede i remi. Učinak je to u dosadašnjim prijateljskim susretima nogometaša Istre 1961. Pa, iako se pripremne utakmice uvijek uzimaju s velikom dozom rezerve, neke se stvari ipak mogu nazrijeti unutar čarobnog kruga igračkih promjena, dozirane minutaže i "šarenih" suparnika.

Na prva tri ogleda pulskog prvoligaša zapravo i ne treba odveć trošiti riječi. Bile su to utakmice u kojima je trener Igor Pamić prvenstveno promatrao igrače koje je doveo na probu ili one povučene za ove pripreme s posudbe iz Rovinja, ili pak klupske juniore.

Iz tih je susreta najveću korist izvukao mladi stoper Antonio Načinović, koji se i protekle jeseni iskazao dobrim igrama u dresu rovinjskih "kanarinaca". Za te je prezentacije nagrađen odlaskom sa suigračima na drugi dio priprema, zanimljivo, baš u Rovinj.

Pored bivšeg juniora Rijeke, trener Igor Pamić na desetodnevne pripreme "zeleno-žutih" u Rovinj pozvao je još i njegove jesenske suigrače iz Rovinja, Edija Bašu i Roberta Berišića, dok su u nizu igrača koji su u Pulu stigli na probu krevet u hotelu Park osigurali tek mladi osječki stoper Josip Tomašević i lijevi bek Domagoj Krajačić, koji željnije od ostalih suigrača iščekuje transfer Hrvoja Milića u Chievo.

Zadnje dvije provjere pulskih nogometaša, protiv Pomorca i Zadra, ipak su bile nešto drugo. Prvo, suparnici su bili kudikamo jači od onih prethodnih, a drugo, trener Pamić je "u vatru" poslao i svoje glavne igrače. Stoga se tek na osnovu tih 180 minuta može dati neki preliminarni sud o dosad napravljenom tijekom pripremnog razdoblja.

Zdravlje svojih igrača, koje je pulski stožer najviše zazivao, zasad je gotovo savršeno. Jedini koji je stradao zasad je Kristijan Batelić, dok će se Fausto Budicin vrlo brzo priključiti suigračima u radu, budući da je fraktura lista ipak minimalna.

Što se izvedbe na travnjaku tiče, treba uzeti u obzir da su ove dvije utakmice odigrane u tijeku one najteže faze priprema, kad se obično igrači žale da su im "noge olovne". Otud onako spore akcije i određena bezidejnost u građenju napadačkih akcija protiv Pomorca i u prvom poluvremenu protiv Zadrana.

Nakon tvrdih 45 minuta tog ogleda uslijedilo je drugo poluvrijeme u kojem je na terenu postojala samo jedna, "zeleno-žuta" momčad. Predvođeni super efikasnim Goranom Roceom, autorom hat-tricka, nepredvidivim Adnanom Aganovićem koji je zadarske stopere nizao na način na koji je Domagoj Duvnjak "slagao" francuske braniče u četvrtfinalu SP-a u Španjolskoj, te raspoloženim bekovima, pulski su igrači "razmontirali" pričuve koje je postupno na travnjak tijekom nastavka uvodio zadarski stručnjak Ferdo Milin.

Igrajući u 3-5-2 formaciji i Milić, potom Krajačić na lijevoj, a posebno oporavljeni Ivor Horvat na desnoj strani ubacivali su lopte "s očima" u zadarski kazneni prostor. Zbog svega što je prošao s ozljedom i operacijom križnih ligamenata, ovakav nastup Horvata odlična je najava onoga što se od ovog školovanog beka očekuje na proljeće, ali i velika doza samopouzdanja samom igraču. (Roberto CAR)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter