Istra 1961: I Mutombo zabio Zvijezdi

Joško Hajder (M. ANGELINI)
Joško Hajder (M. ANGELINI)

Nogometaši Istre 1961 odigrali su danas u Medulinu prvu prijateljsku utakmicu u proljetnoj polusezoni. Na teren broj 6 trener Igor Pamić poslao je dvije različite postave i "zeleno-žuti" su nakon dva puta po 40 minuta igre svladali Zvijezdu iz Gradačca, osmoplasiranu momčad Premijerlige BiH, s 2:0, golovima Joška Hajdera i Andree Mutomba.

Već sama činjenica da su golove postigla dvojica od trojice igrača koji su se zadnji priključili pulskom prvoligašu pokazuje da u pulskom klubu ni ovoga puta nisu promašili u odabiru pojačanja.

Bila je to utakmica u kojoj su se suigračima i okupljenim gledateljima premijerno predstavili Mutombo, Hajder i Aguilar, i prvi dojam je bio vrlo dobar. Bivši Riječanin Andrea Mutombo igrao je u nastavku susreta u napadu uz Radonjića i ta je kombinacija u nekoliko navrata "zavezala u čvor" suparničke braniče. S nekoliko je klasnih poteza, među kojima se ističe ona akcija u 70. minuti kad je prvo "prodao" suparniku "sombrero", a potom izbacio Ilića samog pred suparničkog golmana, Belgijanac pokazao da ga trener Pamić može već u subotu protiv Lokomotive mirne duše gurnuti u startnu postavu.

Fizička moć, kontrola lopte i igra u višoj brzini u odnosu na suparnike u nekim je trenucima neodoljivo podsjećala na dane kad je pulski dres nosio Kalilou Traore.

Za razliku od Mutomba koji je zaigrao u nastavku s prvom postavom, Bojan Pavlović, koji kao i Mutombo ima pravo nastupa u subotu protiv Lokomotive, Joško Hajder, koji je u "dotu" donio tri žuta kartona, i Jorman Aguilar, koji još nema pravo nastupa, zaigrali su od prve minute. Na Aguilaru se po kretnjama i brzini vidi da će biti itekako od koristi Puljanima kad odradi još malo treninga sa suigračima, a istaknuo se već u 10. minuti, kad je na ubačaj Mirana Horvata iskušao reflekse suparničkog golmana.

Pavlović je nakon ozljede Ivora Horvata prvi kandidat za desnog bočnog protiv "lokosa". Osim dobre duel igre pokazao je prisebnost u situaciji kad je bio okružen nekolicinom suparničkih igrača, ali i dva puta odlično ubacio pred suparnički gol. Upravo je nakon njegovog prvog ubačaja Batelić u skoku loptu prenio Hajderu koji je okrenuo svog suparnika i efektno matirao golmana Sijakovića za 1:0.

Taj rođeni Splićanin, kojeg je Split poslao na kaljenje u Imotski i koji je po dolasku u Pulu prvotno trebao biti ustupljen Rovinju do ljeta, zapravo je najveće iznenađenje završnice prelaznog roka među Puljanima. Paminjo ga je nakon prvog treninga odlučio ostaviti s prvom momčadi, a danas se vidjelo i zašto. Hajder je od prve sekunde do poluvremena bio prava napast za suparničku obranu i pokazao se kao vrlo pokretljiva špica koja ide ravno na gol.

Što se same utakmice tiče, Puljani su u prvom poluvremenu uglavnom prijetili nakon ubačaja s bokova, Batelića s lijeve i Pavlovića s desne strane, a najveću priliku propustili su Aguilar i stoper Branilović koji je bio na probi, ali mu je nakon susreta "zahvaljeno", neposredno pred odmor.

U nastavku je Igor Pamić, koji je susret gledao u društvu sina Zvonka, na teren poslao trenutno najjaču momčad, osim što su susret sa strane gledali Lovrić, Jo i Obšivač. U početku je momčad iz Gradačca imala terensku inicijativu, ali Puljani su svakim izlaskom prijetili da povećaju vodstvo. Prvo je Mutombo izbacio Radonjića samog pred golmana, ali mu je ovaj obranio udarac, potom Mutombo nije uspio uštopati loptu pred suparničkim golmanom, a onda je Batarelo "podvalio" loptu za Radonjića kojega je suparnički stoper nepropisno zaustavio u kaznenom prostoru, ali je ovaj ipak s trave pucao u golmana, a inače dobri sudac Šehić propustio pokazati na bijelu točku.

Konačnih 2:0 postavio je Mutombo iz slobodnog udarca s ruba kaznenog prostora uz pomoć "živog zida" od kojega se lopta odbila u mrežu.

Medulin, igralište broj 6. Gledatelja: 50. Sudac: Edin Šehić (Pula). Pomoćnici: Punušković (Vodnjan) i Vesel (Pula). Istra 1961 - Zvijezda 2:0. Strijelci: 1:0 Hajder (30'), 2:0 Mutombo (75'). Žuti kartoni: Blagojević (Istra 1961), Radivojević (Zvijezda).

ISTRA 1961: (1. poluvrijeme) Brkić, Pavlović, Vučko, Branilović, Pilipović, M. Horvat, Babić, Batelić, Aguilar, Mance, Hajder; (2. poluvrijeme) Dreven, I. Horvat (od 57. Ilić), Budicin, Čagalj, Woon, Havojić, Blagojević, Batarelo, Yoon, Mutombo, Radonjić.

ZVIJEZDA: Sijaković, Maksumić, Islamagić, Sušić, Zubić, Musić, Ordagić, Radivojević, Diata, Jugović, Aki (još su igrali: Mandušić, Buzov, Adam, Vila, Kuzmanović, Prebivačević, Eldar, Isanović, Čolić). (R. CAR)


Podijeli: Facebook Twiter