Istra 1961 i dalje bez pobjede u gostima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Loše se provela Istra 1961 (i) u Zaprešiću, gdje je lovila prvu gostujuću pobjedu. Na terenu ovosezonskog osvježenja Prve HNL, opasnog i dobrim igrama uzdignutog Intera, nije se isplatio hrabar pristup kakvim su Puljani došli istaknuti svoju kandidaturu za gornji dom prvenstvene ljestvice. Rano vodstvo Inter je obranio u prvom i oplodio po ulasku u drugo poluvrijeme, sva nastojanja Puljana prije i nakon toga, kakva god ona bila, ogledaju se u konačnom rezultatu. Domaćin tri, gost – ništa.

Velik značaj dvoboja, a riječ je o direktnom pokazatelju spremnosti za pretenziju na (europsku) poziciju ''br. 4'', očitovao se i u obostranom pristupu današnjih suparnika. Ali ne onom ziheraškom, već otvorenom, spremnom na nadmetanje i dokazivanje, što objema momčadima služi na čast. Igrala se dobra utakmica u zagrebačkom predgrađu, u idealnim vremenskim uvjetima, izuzme li se činjenica da je riječ o jedinom prvoligaškom stadionu na kojem se glavna tribina nalazi na sunčanom udaru...

Gostujući trener Rubčić ipak se odlučio za formaciju s jednim isturenim špicom (4-2-3-1) koja se s obzirom na afinitete igrača u prvom sastavu čini najlogičnijim izborom, ali mu je očita namjera bila da se taj sustav češće transformira u svoju ofenzivniju verziju (4-3-3) u kojoj krila Kasalica i Bouhna imaju manje obrambenih obaveza i vrebaju na gol Intera.

Vrebali su, bili najopasnija kombinacija, posebno Kasalica, no okolnosti na travnjaku zahtijevale su oprezniji pristup. Inter je bio razigran, a gostujući igrači razvučeni predaleko od domaćih, što je rezultiralo s nekoliko neugodnih otvaranja ''žutih'' i činjenicom da je samo loše izveden kazneni udarac (neshvatljiv prekršaj Zolotića!?) Ilije Nestorovskog spriječio da domaćin već u 20. minuti ne dohvati ozbiljnu i teško dostižnu prednost. Svemu tome doprinijelo je i s(p)retno vodstvo Intera u ranoj fazi utakmice, odbijanac Nestorovskog dao im je hrabrosti koju, s obzirom na dosadašnje rezultate, ionako imaju napretek.

Istra 1961 se nije preplašila, Inter je bio opasan u tranziciji, posebice po bokovima, no pulska momčad nije odustajala od visoke postave svojih krilnih ofenzivaca čekajući neke od povremenih, ali ponavljajućih pogrešaka domaćeg veznog reda. Nisu ih iskoristili, kasnije su kažnjeni. Najopasniji su Puljani pritom bili u završnici prvog dijela, pritisnuli i zaprijetili, ali osim prigode Kasalice iz 35. minute, veća opasnost nije kreirana.

U nastavak utakmice opet je bolje ušao Inter i ovog puta nije bilo milosti ''sv. Ilije'', u nekoliko je navrata domaćin zaprijetio, pa konačno i poentirao. Nije se Istra 1961 stigla konsolidirati, iako je Robert Rubčić neposredno prije pogotka za 2:0 obavio dvostruku izmjenu s namjerom da očvrsne igru svoje momčadi. Nestorovski ga je opet preduhitrio, desetim golom ove sezone, taj se čovjek čini bržim od svake taktičke zamisli. Da je takav Puljanima, sutra bi se otvoren pristup današnjoj utakmici možda slavio, ovako je završio neslavno. Dotukao ga je Mazalović nakon prekida, ostalo je još pola sata igre, posljednjih petnaest minuta s igračem više za Istru 1961, ali visokih 3:0 bila je konačna presuda. (D. RAMIĆ-KOVAČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter