Istra: 1.000 nezaposlenih više no lani

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Krajem prošlog mjeseca pri pulskoj ispostavi Hrvatskog zavoda za zapošljavanje evidentirana su 6.244 nezaposlena, što je u usporedbi sa svibnjem smanjenje od gotovo 13 posto, odnosno 929 nezaposlenih manje. Razlog manjem broju prijava na burzu rada svakako je i sezonsko zapošljavanje u ljetnim mjesecima.

No usporedi li se broj nezaposlenih u lipnju s istim razdobljem lani, vidljivo je da je prošlog mjeseca u evidenciji Zavoda bilo 992 nezaposlenih više, što znaci da je taj broj u samo godinu dana povecan gotovo 19 posto.

Samo u lipnju na Zavod se prvi put javila 501 osoba, što je 1,4 posto više nego u isto vrijeme prošle godine. Gotovo polovica novoprijavljenih evidentirana je zbog prestanka radnog odnosa na odredeno vrijeme ili isteka rada na sezonskim poslovima, a 165 se javilo zbog poslovno uvjetovanog otkaza. Tri su osobe evidentirane na Zavodu jer se u meduvremenu ugasila firma u kojoj su dotad radili.

Žene i dalje teže pronalaze zaposlenje: u ukupnom broju nezaposlenih cine cak 52,9 posto. Najviše nezaposlenih (32,1 posto) ima završenu trogodišnju srednju školu, kao i školu za KV i VKV radnike, a nakon njih slijede nezaposleni sa završenom školom u trajanju od cetiri i više godina ili pak gimnazijom (26,8).

Znacajan postotak na Zavodu cine i osobe sa završenom samo osnovnom školom, njih 26,6 posto, a ukupno 5,2 posto službeno nezaposlenih ima diplomu fakulteta, završeni magisterij ili doktorat. Poslodavci su prošlog mjeseca nudili 388 slobodnih radnih mjesta, što je 31,7 posto manje nego u svibnju, ali ujedno i 13,6 posto manje nego u lanjskome lipnju.


Podijeli: Facebook Twiter