"Istovremeno drugi" Matije Ferlina u INK-u

Premijera plesne predstave "Istovremeno drugi" sutra u INK-u
Premijera plesne predstave "Istovremeno drugi" sutra u INK-u

"Istovremeno drugi" Matije Ferlina u INK-u U Istarskom narodnom kazalištu - Gradskom kazalištu Pula sutra u 20 sati održat će se premijera plesne predstave "Istovremeno drugi" redatelja i koreografa Matije Ferlina o čemu je bilo riječi na konferenciji za novinare.

Riječ je o drugoj ovosezonskoj premijeri, a ovaj put radi se o produkciji Instituta Emanat iz Ljubljane uz koprodukciju INK-a.Jasna Žmak je autorica teksta i dramaturginja predstave. Ferlin "Istovremeno drugi" opisuje kao nastavak "Samica" i "Nastupa" na kojem se radilo devet tjedana, prvo u kampu Tašalera kod Premanture, potom u Savičenti i na koncu u INK-u.

Ferlinu je, kaže, želja bila istražiti narativnost unutar samog plesa pa je angažirao Jasnu Žmak. Predstava je djelomično inspirirana romanom "Fahrenheit 451" Raya Bradburyja, a Žmak je objasnila da se to odnosi na zadnji dio Bradburyjeve priče kada glavni likovi odlaze u prirodu, bježe od jednog sistema koji uništava knjige te ih zato uče napamet i na kraju sami postaju hodajuće knjige.

"Mi plešemo dramu, objasnio je Ferlin koji je i kostimograf te autor koncepta predstave. Imaju i dva čitača, Anu Buljan i Marka Cindrića, koji koriste neupravni i upravni govor. Predstava je na engleskom, no to neće umanjiti gušt njenog gledanja, a nema ni titlova jer onda gledatelji, drži Ferlin, ne bi pratili što izvođači rade. Žmak je s Ferlinom već surađivala na "Samicama" no napominje da je ovdje tekst puno plastični i jasniji nego u "Samicama". Premda, kaže, i u "Istovremeno drugi" osjećaju se "Samice" i to dok su još bile male. U sam tekst ušle su i neke stvari koje su se dogodile na kampiranju u Tašaleri poput stabla koje se jedne noći srušilo.

Ravnateljica INK-a Gordana Jeromela Kaić pojasnila je da se u predstavi radi o osluškivanju prirode, o onom što se u njoj događa. "Predstava je drugačija, a tekst možemo promatrati kao glazbu", pokušala je približiti predstavu, no o čemu se konkretno radi moći ćemo vidjeti sutra i u petak, dok će premijera u Ljubljani biti u studenom. (M. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter