Istočna Slavonija: Šef policije pao zbog 22 kg graha

Osramoćen nakon 35 godina policijske službe – Blaž Topalović (E. ELVEDJI/CROPIX)
Osramoćen nakon 35 godina policijske službe – Blaž Topalović (E. ELVEDJI/CROPIX)

Kad policija uhiti načelnika policijske uprave, njegovog zamjenika i još sedam policijskih službenika, to u startu upućuje na krupne malverzacije, možda čak i na opasnu zločinačku organizaciju. A upravo se to dogodilo u četvrtak u Vukovarsko-srijemskoj županiji, kada su uhićeni načelnik policijske uprave Blaž Topalović, zamjenik Mato Kirchbauer, petorica policajca iz te uprave te još dvojica iz Osječko-baranjske županije.

Međutim, prema neslužbenim informacijama radi se zapravo o "kokošarima", ljudima koji su sramotno, ali na sitno zloupotrebljavali svoj položaj. Bilo je tu otpisivanja prekršaja za tridesetak građana Vukovarsko-srijemske županije, pogodovanja jednom mladiću pri upisu u srednju školu, a navodno je najveći mito bio isplaćen u - grahu.

Naime, doznajemo da je Topalović zažmirio na činjenicu da je jedan njegov sugrađanin zapošljavao ilegalce iz Srbije da mu rade na polju, a zauzvrat je načelnik policije dobio 22 kilograma graha. Nismo uspjeli saznati o kakvoj se točno sorti radilo. A da bi stvar bila još bizarnija, Topalović, nekad član SDP-a, navodno je taj grah donirao za prvosvibanjsku proslavu u Vukovaru. Znači dokaz za tu koruptivnu aktivnost, pojeli su Vukovarci. Željko Sabo, gradonačelnik Vukovara, bio je jučer šokiran uhićenjima policajaca u njegovom gradu.

U četvrtak je ravnatelj policije Vlado Dominić objavio da su nakon višemjesečnog praćenja Ravnateljstva policije i USKOK-a uhićeni visokopozicionirani policajci u Vukovarsko-srijemskoj te Osječko-baranjskoj županiji zbog kaznenih djela zloporabe položaja i ovlasti te davanja i primanja mita. Topalović i ostali odmah su udaljeni iz službe, a protiv njih će biti pokrenut i stegovni postupak. Do izbora novog načelnika, vršitelj dužnosti načelnika policijske uprave Vukovarsko-srijemske županije bit će Miroslav Puž. (Piše Dražen CIGLENEČKI/NL)


Podijeli: Facebook Twiter