Istocna Europa: Svake godine napusti se 15.000 djece

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Praksa napuštanja djece naslijedena iz doba komunizma održala se u 21 državi nastaloj na prostoru bivšeg komunistickog bloka u Europi i Aziji i svake godine 15.000 djece biva prepušteno državnoj skrbi, objavila je u srijedu Sofia Marie-Pierre Poirier, regionalna direktorica UN-ove zaklade za djecu (UNICEF).

"U mnogim zemljama još se racuna na smještaj u ustanovama unatoc dokazima da je takva praksa protivna interesu djeteta i da uzrokuje tjelesne i kognitivne nevolje za cijeli život", rekla je Poirier na konferenciji koja je okupila ministre i strucnjake iz 21 zemlje. Danas 1,3 milijuna djece mlade od 18 godina u Europi i Aziji živi izdvojeno iz vlastite obitelji, a te su "brojke najvece u svijetu", navodi UNICEF u izvješcu.

"To je naslijede sovjetske politike koja je javni interes stavljala iznad privatnog te je državi prepuštala glavnu odgovornost za odgoj djece", dodaje se. UNICEF i Visoko povjereništvo UN-a za ljudska prava pokrenuli su u lipnju 2011. kampanju za okoncanje smještaja djece do tri godine u ustanove. "Tri mjeseca u ustanovi donose jednomjesecno zaostajanje u tjelesnom razvoju" malog djeteta, navodi se. Vecina od 31.000 djece do tri godine smještene u ustanove na prostoru bivšeg Sovjetskog Saveza nalazi se u Rusiji.

Trend napuštanja djece opada zadnjih deset godina, ali "zabrinjavajuc je porast" takve prakse u Bosni i Hercegovini, Tadžikistanu i Makedoniji. Samo tri države s toga prostora - Hrvatska, Rumunjska i Srbija - zabranile su smještaj djece mlade od tri godine u ustanove. Izmedu 2 i 5 posto djece smještene u ustanovama nema nijednog roditelja.

Razlozi tako visokog postotka napuštanja djece su siromaštvo obitelji i nedostatak alternativne skrbi u lokalnoj zajednici za djecu, a napose za djecu s invaliditetom. UNICEF zato predlaže preventivne mjere kao što je pomoc samohranim majkama i pomoc brojnim obiteljima te otvaranje više dnevnih centara za djecu s invaliditetom. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter