Istječu zadnje sekunde za spas tvrđava

Spas i očuvanje Fort Muzila (D. ŠTIFANIĆ)
Spas i očuvanje Fort Muzila (D. ŠTIFANIĆ)

Jučer je na Muzilu održana četvrta, od ukupno šest planiranih, akcija čišćenja tamošnjih utvrda, koje osim zaštite imaju edukativnu svrhu i cilj im je podignuti razinu svijesti kod ljudi da ne uništavaju ovaj pulski biser. Akciju organizira Nacionalna udruga za fortifikacije - Pula, a čistila se obalna baterija broda, ili takozvani potkop - atomska utvrda Muzil.

Arhitektura rata za arhitekturu mira

- Akcija se održava u sklopu projekta "Arhitektura rata za arhitekturu mira", koja je pokrenuta još 2000. godine. Osim čišćenja, svrha radne akcije je educiranje i podizanje svijesti javnosti o Muzilu i problemima koje nesavjesno ponašanje pojedinca može prouzročiti fortifikacijskoj i vojnoj arhitekturi, prirodi i okolišu Muzila, rekao nam je Zlatko Devedžić iz udruge, kazavši da su dobili suglasnost Državnog ureda za upravljanjem državnom imovinom za provođenje akcija čišćenja, uz nadzor Ministarstva kulture Uprave za zaštitu kulturne baštine i Konzervatorskog odjela Pule.

Plan višednevnih akcija je čišćenje i zaštita "od dolje prema gore" stoga se najprije krenulo u takozvani objekt pojačane zaštite, hladnoratovski objekt koji se nalazi na oko 30 metara dubine Muzila do kojeg vodi nevjerojatnih 306 stepenica, i koji se, čak u vrijeme "vojnog režima" na Muzilu, nije moglo tek tako ući, a mnogi nisu ni znali da postoji.

- Nažalost, na objektu su već nastala oštećenja, počupani su kablovi za struju, odnesena sva bakrena žica koja se mogla pronaći, čak od velikog agregata koji je zapravo rijedak muzejski primjerak. Dakle, krenula je devastacija koja se već dogodila na Katarini i Monumentima. Uzima se prvo bakar, onda željezo, pa sve ostalo. Istječu nam zadnje sekunde za spas utvrda, rekao je Devedžić, uvijek iznova ljut i istovremeno žalostan devastacijom vrijedne kulturne baštine.

Borovi i smokve "žderu" utvrdu

Fort Muzil odabrali su za prvu koja će se pokušati dovesti u red, a sve u dogovoru s konzervatorima. Nažalost, još ne mogu puno, tek čistiti i sjeći na glavnim putovima. Veliki su problem borovi i smokve koje rastu iz kamenja, po stepenicama, koji "žderu" utvrdu i najviše je uništavaju. Međutim, zasad još ne mogu početi sa sječom jer nemaju dozvolu konzervatora, no nadaju se da će se to uskoro dogoditi jer što se duže odgađa, utvrda sve više propada.

O lošoj namjeri pojedinaca dovoljno govori činjenica da prije nego li se počelo s čišćenjem i zaštitom, u tunelima potkopa bilo je čak 300 kilograma kamenja po podu i prostorijama koji su izneseni, no ni to nije spriječilo huligane da pokradi sve što se dalo pokrasti.

- Slijedeća faza je uzimanje željeza, no nadamo se da ćemo to uspjeti spriječiti, rekao je Devedžić i pozvao sve one koji žele očuvati i spasiti Muzil od devastacije da se priključe idućim akcijama koje se održavaju idućih vikenda. (Nera SOFTIĆ, snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter