Istinski raj za šetače, zabavu i rekreaciju

Poseban je doživljaj posjet Kamačniku za vrijeme visokih voda
Poseban je doživljaj posjet Kamačniku za vrijeme visokih voda

Ljetu je došao kraj, jesen je i službeno nastupila pa je vrijeme da morske užitke polako ostavimo za sljedeću godinu i opet krenemo na vikend izlete diljem Istre, a i šire. Za početak, dok su dani još ugodni i ne prehladni preporučiti ću vam da posjetite neke od destinacija Gorskom Kotaru, koje je zbog blizine moguće posjetiti i u njima uživati  u samo jednome danu.

Izlet u Vrbovsko

Počnimo s izletom u Vrbovsko, točnije prirodni biser pokraj samoga mjesta – Kamačnik, slikoviti kanjon istoimene rječice u šumovitom masivu Velike Kapele.  

Vrbovsko, drugo po veličini naselje u Gorskom kotaru smješteno na pola puta između Zagreba i Rijeke, spominje se davne 1481 godine. U blizini je čak 65 naselja od kojih su veća i poznatija Vrbovsko, Moravice, Lukovdol, Severin na Kupi i Gomirje. Bogata povijest rezultirala je vrijednim sakralnim, kulturno - povijesnim spomenicima i baštinom. Bogata vegetacija, veliki prostori pokriveni šumom, čujan je jedino huk snažne Kupe i Dobre, dok se istinska ljepotica Kamačnik stidljivo povlači kroz skute svoga kanjona.

Početak prilaza je kod željezničke stanice Vrbovsko, a automobilom možete prići 200 metara dalje do bistroa Kamačnik koji se nalazi na samom ušću u rijeku Dobru, a kao poseban specijalitet bistroa preporučam odlične pastrve.

Na svom ušću u Dobru Kamačnik stvara stjenoviti prolaz, a put kroz kanjon i ugodan prolaz omogućuje uređen put uza stijene te preko mostića i galerija, a idealan je za jednosatnu šetnju. Priroda je ovdje neodoljivo lijepa i romantična, a put kroz kanjon će vas nizom uzbudljivih prizora dovesti do 100-tinjak metara dubokog izvora i idealnog mjesta za odmor prije povratka.

Zaštićeni krajolik

Poseban je doživljaj posjeta Kamačniku za vrijeme visokih voda (a početak jeseni je upravo idealno doba). Vodno bogatstvo Kamačnika znatno varira tijekom godine, ali izvorište i vodotok Kamačnik daju jedan od najznačajnijih vodnih doprinosa rijeci Dobri, osobito tijekom kišnih razdoblja. Kao tipična krška tekućica, Kamačnik se odlikuje i mjestimičnim poniranjem dijela vode u koritu kanjonskog toka, pa je u doba suše protok malen.

Kamačnik je zaštićeni krajolik izuzetne ljepote. Istinski je raj za šetače, zabavu i rekreaciju. Uzbudljiv turistički doživljaj pružiti će vam i rijeka Kupa u kojoj se ljeti možete kupati, otići na  kanuing, voziti se biciklističkim stazama ili poći u ribolov.

U svakom slučaju razloga za ugodan i lijep izlet više nego dovoljno.

Uspon na Bijelu kosu ili Klek

Oni zahtjevniji ljubitelji dužih planinarskih tura mogu izlet na Kamačnik povezati sa usponom na Bijelu kosu (1289m) koji traje oko tri i pol sata. Kao izbor preporučujem uspon na Klek (1181m). (Napisao i snimio Jure Vojak / [email protected])


Podijeli: Facebook Twiter