Istina uznemiruje, ali i pomiruje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Imamo iskustvo bivše Jugoslavije, koja je pocivala na laži o Drugom svjetskom ratu. Baratalo se brojkom da je u Jasenovcu bilo 20.000 žrtava do toga da ih je bilo 1,2 milijuna, a sve je objavljeno u znanstvenim casopisima. Da bismo sprijecili licitiranje i manipuliranje brojem žrtava ratnih zlocina, trebamo doci do cinjenica o stvarima koje su traumatizirale ove prostore. Ako hocemo izaci na kraj s jugoslavenskim lažima, moramo onemoguciti hrvatske laži. Nažalost, prošlost se ponavlja."

Tim je rijecima Žarko Puhovski, sveucilišni profesor iz Zagreba i dugogodišnji promotor otvorenog iznošenja podataka o ratu iz 90-tih, otvorio tribinu "Zašto REKOM i kako smo se do sada nosili s kršenjima ljudskih prava u regiji", koju je u Puli organizirala Inicijativa mladih za ljudska prava u suradnji s Centrom za gradanske inicijative Porec i udrugom HOMO iz Pule.

Tribina se održava u sklopu regionalne akcije "Milijun potpisa za REKOM", kojoj je cilj do 6. lipnja prikupiti milijun potpisa gradana u bivšim državama Jugoslavije i potaknuti vlade na osnivanje Regionalne komisije za utvrdivanje cinjenica o ratnim zlocinima i drugim teškim kršenjima ljudskih prava pocinjenim od 1991. do 2001. na prostoru nekadašnje SFRJ.

- Za akciju poput REKOM-a Istra je najmanje važna, komentirao je Puhovski misleci pritom na to da u ovoj županiji vec postoji pozitivna klima da se osnuje ovakvo tijelo. Razlog je taj, objašnjava Puhovski, što Istra u posljednjem ratu nije iskusila ni približno kao i ostatak Hrvatske, ali to ne znaci da su Istrani bolji, vec su imali drukcije povijesno iskustvo.

No, same brojke nisu dovoljne te bi jedan od kljucnih zadataka REKOM-a bio utvrditi tocan popis imena stradalih osoba. Medutim, to ne mogu utvrditi ni nevladine udruge ni države pojedinacno, vec je nužna prekogranicna suradnja.

- Nije cilj REKOM-a ukazati na neciju krivicu, vec je rijec o humanom elementu suocavanja s prošlošcu. Tek kada budu postojale cinjenice, bit ce moguca interpretacija povijesnih dogadaja. Cesto se ponavlja formula "istina i pomirba", ali istina uvijek izaziva uznemirenje, sukobe, no dugorocno se samo tako dolazi do pomirbe, kazao je Puhovski.  (M. JERIN)


Podijeli: Facebook Twiter