Istim sredstvima do istih ostvarenja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Savez sportova Istarske županije, raspolažuci relativno skromnim sredstvima od 2,8 milijuna kuna, prošle je godine realizirao sve zacrtane programe, a s istim ce sredstvima i u tekucoj godini nastojati ostvariti planirani program rada - sukus je vecine izrecenog na sjednici Skupštine SSIŽ-a koja je, u nazocnosti 29 skupštinara (od 43 koliko broji puni saziv Skupštine), održana u pulskom Domu sportova "Mate Parlov".

Predsjednik krovne županijske sportske udruge Anton Peruško iskoristio je prigodu da svim sportašima i klubovima županije cestita na uspjesima kojima se Istra može ponositi, a koji su ostvareni u kriznim vremenima za cjelokupno društvo, pa tako i sport.

Tajnik SSIŽ-a Dario Koraca rekao je da je lanjski program rada u cijelosti ostvaren, dok je financijski plan podbacio za 86 tisuca kuna jer nisu ostvareni izvanredni prihodi. No taj manjak prema korisnicima financijskih sredstava SSIŽ-a, od kojih je najviše, 50 tisuca kuna, potraživao umaški teniski ATP turnir, prema rijecima Korace, vec je namiren u tekucoj godini na teret ovogodišnjeg financijskog plana.

Što se tice pak programa rada za tekucu godinu, njegov obim je gotovo jednak prošlogodišnjem jer financijski okviri ne dozvoljavaju širenje aktivnosti. Medutim, prestrukturiranjem financijskog plana u odnosu na lani vrhunski i perspektivni sportaši Istre ove godine mogu ocekivati nešto niže mjesecne naknade. Od sportskih manifestacija koje ce se sufinancirati ovogodišnja novost su EP u rukometu na pijesku (50 tisuca kuna) koje ce se u lipnju održati u Umagu, te ponovno održavanje medunarodne biciklisticke utrke Kroz Istru (45 tisuca) koja lani nije održana. Od ostalih vecih manifestacija i dalje ce se sufinancirati umaški ATP (50 tisuca) i buzetska utrka EP-a u brdskom automobilizmu (22,5).

I dok su izvješca o ostvarenju programa rada i financijskog plana za 2010. godinu usvojena jednoglasno, tako nije bilo i prigodom glasovanja o usvajanju istih planova za 2011. Naime, Toni Ilic, predsjednik Judo saveza Istarske županije, izrazio je nezadovoljstvo što je pulski Judo klub "Istarski borac" u tekucoj godini "ispao" iz programa sufinanciranja vrhunskog sporta SSIŽ-a.

Na Ilicevo nezadovoljstvo predsjednik Peruško je rekao da se Izvršni odbor SSIŽ-a prigodom utvrdivanja financijskog plana vodio važecim pravilnicima koji, prema njemu, možda i nisu dobri, ali ih valja poštivati ili mijenjati. No Ilic je dodao da bi SSIŽ-u svakako valjalo preispitati vlastite kriterije, cemu je najbolji svjedok cinjenica da se od 19 pojedinaca koji u Istri imaju status vrhunskog sportaša samo njih šest bavi olimpijskim sportovima, te je prigodom glasovanja o planu rada i financijskom planu jedini bio protiv.

Suzdržan je pak bio Gianni Rocco, tajnik Saveza sportova Grada Rovinja, koji nije zadovoljan što rovinjska manifestacija Popolana nije uvrštena u kategoriju manifestacije od posebnog znacaja koje sufinancira SSIŽ vec u sportsko-rekreativne aktivnosti. Rocco je osim toga nezadovoljan suradnjom SSIŽ-a sa SSG-om Rovinja, odnosno koordinacijom tajnika gradskih saveza sportova s tajnikom SSIŽ-a Koracom.

Velika se rasprava razvila i prigodom usvajanja odredenih izmjena i dopuna dvaju pravilnika SSIŽ-a, o financijskom pracenju vrhunskih i perspektivnih sportaša, te o nagradama i priznanjima. Što se vrhunskih i perspektivnih sportaša tice, za dio skupštinara kao što su Toni Ilic (judo), Marina Gržinic-Buric (plivanje), Valter Valkovic (šah) ili Alvise Benussi (jedrenje) sporni su kriteriji, posebice dobne kategorije u kojima se stjece status vrhunskog ili perspektivnog sportaša. No, nakon što je tajnik Koraca ustvrdio da IO SSIŽ-a ima ovlasti pojedinog sportaša uvrstiti medu vrhunske ili perspektivne i mimo važecih kriterija negodovanje je izrazio Rocco koji je rekao da kriteriji moraju biti precizno utvrdeni u pravilnicima jer suprotno ostavlja prostor za sumnje.

Premda su na koncu svi stavovi IO-a prigodom glasovanja o izmjenama pravilnika prihvaceni s više od 20 glasova "za", dok su "protiv" ili "suzdržana" u pravilu bila dva do šest skupštinara, iz rasprave je bilo ocito da se u dijelu pravilnika mora dosta toga doraditi. Stoga je na sjednici utemeljeno povjerenstvo u sastavu Dario Koraca, Gianni Rocco, Ante Prgomet (judo), Milenko Trišovic (odbojka i rukomet) i Tomislav Butorac (veslanje) koje do kraja lipnja mora "procešljati" sve pravilnike saveza i eventualne izmjene i dopune predložiti IO-u, da bi se one na koncu ponovno našle na dnevnom redu jesenske sjednice Skupštine.


Podijeli: Facebook Twiter