Isti i piti dobro, ali ne fumati

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Da me netko pita želim li još toliko godina proživjeti, a da ponovno prodem sve što sam prošao u životu, ne bih nikako", rekao je Mate Tankovic, Banjolac koji danas slavi 90. rodendan. Zanimljivo je da vitalni Mate, roden 1919. u Tankovicima pored Žminja, još uvijek bez problema vozi auto, a doktora skoro nikad ne posjecuje.

Mate ima što pricati svojim potomcima. U Banjole je došao 1935. te je ubrzo postao clan talijanske mornarice. Ratni brod u kojem se 1943. nalazio potopljen je pokraj Sicilije. Uslijedila su tri mjeseca u bolnici, a doktori su mislili da mu nema spasa. Ipak, postao je vozac talijanskih oficira, a nakon kapitulacije Italije i šofer saveznicke vojske. Autobuse i cisterne s gorivom vozio je sve do mirovine, i to skoro cijeli radni vijek u pulskim Brionima.

"Isti i piti dobro, ali ne fumati", njegova je preporuka kako doživjeti duboku starost. Svaki dan uz rucak popije cašu vina, ali kaže da pijanac nikad nije bio. Živi sam, no nikad mu nije dosadno: jutrom, nakon citanja Glasa Istre, radi u vrtu, a kasnije uživa u društvu prijatelja ili u šetnji s djecom. Naime, Mate ima cetvero djece, devetero unucadi i šest praunuka.


Podijeli: Facebook Twiter