Istarskom ulju treba zaštita porijekla

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Priprema za zaštitu geografskog porijekla istarskog maslinovog ulja bila je tema i razlog sazivanja izvanredne skupštine klastera maslinara u Porecu, na kojoj se uskladivao pravilnik o zaštiti geografskog porijekla iz Europske unije. Klaster ce zahtjev predati Europskoj komisiji, a kada dugotrajna procedura bude gotova, istarsko ulje nosit ce markicu geografske izvornosti. To je jedan od uvjeta kojim se osigurava plasman ulja na stranom tržištu po adekvatnoj cijeni.

- Medalje i priznanja koja dobivamo za naša ulja nisu dovoljna na inozemnom tržištu. Zato smo ocijenili da bi zaštita prema pravilniku Europske komisije bila prava stvar za istarsko ulje. Pretpostavlja se da ce uskoro biti tržišnih viškova ulja na domacem tržištu. Da bismo ga prodali po cijeni koja je odraz kvalitete, potreban je spomenuti certifikat, rekao je Bruno Legovic, predsjednik klastera i predstavnik najveceg proizvodaca ulja u Istri - Agrolagune.

Podsjetimo da je županijsko poduzece MIH, jedan od clanova klastera, vec gotovo dovršio projekt zaštite, ali se ovog ljeta hrvatski pravilnik promijenio. Sada su u klasteru odlucili predati zahtjev Europskoj komisiji i saciniti ga prema njenim pravilima. Procedura je komplicirana, ali je jedini put za buducnost.

Klaster zasad broji 11 clanova koji proizvode više od 30 posto ulja u Istri, što je i uvjet za dobivanje zaštite geografskog porijekla. "Bez stvaranja jakih udruženja, maslinari nece opstati. Jedinka na globalnom tržištu ne znaci ništa", smatra Legovic.


Podijeli: Facebook Twiter