Istarskoj kosnici tek predstoji osvajanje tržišta

Milan Udovičić s kosnicom
Milan Udovičić s kosnicom

U nedjelju je završen sajam "S klobasicom u Europu" u Svetom Petru u Šumi. U ocjenjivanju kobasica bilo je izloženo 56 uzoraka kobasica i to devet istarskih, 8 specifičnih, 17 slavonskih kobasica, sedam kulenovih seka, ali i pet kosnica.

Jedan od proizvođača kosnica Milan Udovičić iz Žminja  dobitnik je šampionskog priznanja za istarske kobasice. Na pitanje što su to kosnice odgovara da je ona slična istarskoj kobasici. Nekad se u vrijeme kolinja smjesu za kobasice punilo u ravno, debelo crijevo koje se zbog debljine duže sušilo i bilo je najbolje za vrijeme košnje. Ove je godine na sajmu bilo pet kosnica, a nadam se da će ih iduće godine biti više, kaže Udovičić.  On se već duže vrijeme bavi proizvodnjom kobasica, to mu je kaže struka i u tomu uživa. Bez obzira na iskustvo titula šampiona sajma mnogo mu znači, a doživljava je kao podstrek u daljnjem radu.

Odabir sirovine

Tehnologija proizvodnje istarskih kobasica dobro mu je poznata, a na pitanje ima li u tomu ikakve tajne kaže:

- Tajna je u karakteristikama i odabiru sirovine. To treba biti meso starijih životinja koje ima manje vode, zbog čega je lakše  napraviti kvalitetan proizvod bez kemikalija samo sa začinima kao što su sol, papar, češnjak i vino. Važno je pažljivo sušenje i zrenje koje će proizvodu dati konačnu kvalitetu, kaže.

Uvijek se poteže pitanje može li se od svinje koja nije uzgojena u Istri napraviti istarski pršuti ili istarske kobasice. "Bio bi sretan da imam svoje svinje, ali nažalost za to nemam uvjeta. Radim s uzgajivačima koji rade s pršutarima, od njih kupujem meso koje oni ne koriste, a ja od njega proizvodim kobasice. Sigurno je da bi bilo bolje kada bi se svinje uzgajale u okruženju. Vjeruje da će i do toga doći." (M. RIMANIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD UTORKA


Podijeli: Facebook Twiter