Istarsko zelenilo treba zaštititi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Završna nacionalna konferencija projekta "Integrirani europski model zaštite mediteranskih šuma od požara - PROTECT" održana je u prostorijama Istarske razvojne agencije (IDA). Radi se o projektu u kojem sudjeluje devet partnera iz sedam zemalja, medu kojima je Istarska županija, odnosno Upravni odjel za održivi razvoj.

Financira ga Europska unija (MED IPA 2008.), a cilj mu je razvoj zajednickih metoda i tehnika za mapiranje rizika te njihova procjena i monitoring, razvoj održivog modela zaštite i upravljanja šumama te podizanje razine informiranosti o pravilnom nacinu ponašanja u rizicnim podrucjima ili situacijama.

- Radi se o vrijednom projektu koji podrazumijeva zaštitu ukupnog zelenila, ne samo šuma. Istra je najzelenija regija na priobalju i itekako je važan segment u gospodarstvu i turizmu. Vrijednost naših šuma je stoga velika i njihova je zaštita potrebna, rekao je zapovjednik Vatrogasne zajednice Istarske županije Dino Kozlevac.

Dodao je da je naš sustav zaštite dobar te da nam mnoge zemlje EU mogu pozavidjeti, no sustav ce, rekao je Kozlevac, ulaskom u EU biti zajednicki stoga se valja pripremiti. Osnovni cilj projekta je dakle, izrada zajednickog transnacionalnog modela zaštite šuma od požara, a sve u svrhu prevencije i borbe protiv prirodnih katastrofa. Projekt je tako, istaknuto je na završnoj konferenciji, postavio transnacionalnu platformu za razmjenu, razvoj i prijenos metoda i najbolje prakse u cilju bolje organizacije zaštite od šumskih požara. (N. SOFTIC)


Podijeli: Facebook Twiter