Istarsko ulje nadmašilo 164 dalmatinska

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na prvi put organiziranim "Danima mladog maslinovog ulja u Dalmaciji", koje su minulog vikenda u Vodicama organizirali Udruga dalmatinskih uljara, Udruga senzornih analiticara "Olea" iz Šibenika te Zavod za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije, u velikoj i jakoj konkurenciji prvo mjesto i šampionsku titulu osvojilo je ekstradjevicansko maslinovo ulje od sorte buža OPG-a Bruna Flega iz istarskog Zamaska kraj Pazina.

Od ukupno 165 uzoraka mladog maslinovog ulja ocjenjivanih na smotri u Vodicama, obitelj Flego ima još jedno ulje medu deset najboljih: njihovo ulje od sorte ascolana je po broju bodova osvojilo peto mjesto.

Na vodickim "Danima mladog maslinovog ulja u Dalmaciji" sudjelovali su i istarski maslinari Josip Aralica iz Umaga, Silvano Tanger iz Medulina, Ratko Erlic iz Medulina, Željko Grgorinic iz Pule, Davor Kliba iz Vodnjana, Maurizio Bartolic iz Pomera, Mario Crnobori iz Pule te OPG Lupieri iz Vodnjana.

Obitelj Flego se maslinarstvom i proizvodnjom maslinovog ulja bavi od 2004. godine, a na nešto manje od osam hektara imaju oko 2.500 stabala maslina sorti leccino, istarska bjelica, buža, oblica, ascolana, istarska crnica i drugih. Masline beru rucno, preraduju ih u uljari Agro-Millo u Baredinama, a proizvode iskljucivo monosortna ulja, s kojima su u zadnjih nekoliko godina osvojili vec pedesetak zlatnih medalja (i samo jednu srebrnu) na smotrama, sajmovima i natjecanjima u zemlji i inozemstvu. (D. ŠIŠOVIC)


Podijeli: Facebook Twiter