Istarsko-slovenska vodovodna suradnja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U sjedištu Istarskog vodovoda u Buzetu danas je potpisan Ugovor o isporuci vode za piće kojim se Istarski vodovod obvezuje Rižanskom vodovodu Kopar isporučivati na mjernom mjestu Kaldanija maksimalno 150 litara vode u sekundi, odnosno 15 posto raspoloživih količina vode iz izvora Gradole.

Početkom travnja, rekla je direktorica Istarskog vodovoda Laura Šuperina, prestao je važiti dosadašnji ugovor pa je potpisan novi na rok od dvije godine s mogućnošću produženja na još pet godina. Cijena je na tržišnim osnovama i pokriva sve troškove koje vodovod ima za proizvodnju i distribuciju vode.

- Riječ je o količinama vode koje, ukoliko se ne radi o izuzetno lošim hidrološkim godinama kao što je bila prošla, ne bi bile iskorištene u sustavu Istarskog vodovoda, a na ovaj način, njihovom prodajom Rižanskom vodovodu, postaju jedan od izvora iz kojih Istarski vodovod crpi sredstva za izgradnju vodoopskrbnog sustava na svome području, istaknula je Šuperina.

Ugovor o isporuci vode za piće nastavak je dobrih odnosa Istarskog vodovoda Buzet i Rižanskog vodovoda Kopar. Prošlo je gotovo 45 godina otkako su ova dva vodovoda, a kasnije im se pridružio i Vodovod Pula, počela izgradnju postrojenja Gradole radi osiguranja dostatnih količina vode u hrvatskom i slovenskom dijelu Istre za boom u turizmu koji se javio 1970-tih.

Direktor Rižanskog vodovoda Kopar Zdravko Hočevar podsjetio je na prošlogodišnju izuzetno sušnu ljetnu sezonu te rekao da bez suradnje dvaju vodovoda na Slovenskom primorju ne bi izvukli sezonu već bi bili prisiljeni uvesti velike redukcije koje bi za gospodarstvo i turizam imale katastrofalne posljedice.

- Ulaskom u Europsku uniju to je jedan znak da se zajedničkim djelovanjem mogu riješiti problemi života uz granicu, a jedan od prvih primjera je upravo vodoopskrba, izjavio je gradonačelnik Buzeta Siniša Žulić.

Gradonačelnik Pirana Peter Bossman, koji je predvodio brojnu slovensku delegaciju u Buzetu, je istaknuo: Za nas je jako važno da možemo računati na određene količine vode iz hrvatskog dijela Istre jer poznato je da imamo poteškoće s vodoopskrbom posebice u sušnim mjesecima. (Napisala i snimila G. ČALIĆ ŠVERKO) 


Podijeli: Facebook Twiter